Almanya’ya geleceklerin uçak bileti Halk Vakfı’ndan

Güncelleme Tarihi:

Almanya’ya geleceklerin uçak bileti Halk Vakfı’ndan
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2023 15:16

Almanya’da hükümetin, deprem bölgesinden Almanya’da yaşayan yakınlarının yanına gelmek isteyen depremzedeler için ‘vize kolaylığı’ sağlayacağını açıklaması, bazı çevreler tarafından istenen belgelerin temin edilmesinin uzun süreceği için açısından eleştirildi, bazı çevreler tarafından da memnuniyetle karşılandı. Baden-Württemberg Eyalet Meclisi Başkanı Muhterem Aras, Türkiye’den Almanya’ya gelecek olanların uçak biletinin Halk Vakfı tarafından karşılanacağını söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’dan deprem bölgesine yardımlar devam ederken hem Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser hem de Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, deprem bölgesinde yaşayıp Almanya’daki yakınlarının yanına gelmek isteyenlere ‘vize kolaylığı’ sağlanacağını açıkladı. 90 gün süreyle geçerli olacak uygulama bazı şartlara bağladı; Almanya’da yaşayan aile, yaşadığı kentteki belediyeden tasdikli davetiye belgesi alacak, mali imkânlarını kanıtlayan bilgi ve belge, davet eden kişinin tüm masrafları karşılayacağına dair yazılı beyanı, seyahat sağlık sigortası, uçak bileti tarihleri, başvuruda bulunan şahsın vize süresi dolmadan Schengen bölgesinden ayrılacağına dair yazılı ve imzalı beyannamesi. Bu şartlar, belgelerin temin edilmesi, Almanya’nın Türkiye’deki konsolosluklarına gönderilmesi ve onay sürecinin uzun süreceği endişesiyle bazı çevreler tarafından eleştirildi. Ancak bazı çevreler de ‘vize kolaylığı’ açıklamasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

Almanya’ya geleceklerin uçak bileti Halk Vakfı’ndan
‘ÇOK İNSANCIL BİR SİNYAL’
Baden-Württemberg Eyalet Meclisi Başkanı Muhterem Aras’ın yanı sıra SPD’li Federal Meclis milletvekili Macit Karaahmetoğlu, Hessen eyalet milletvekili Turgut Yüksel (SPD) ve Bavyera eyalet milletvekili Cemal Bozoğlu da daha önce yaptıkları açıklamalarda vize kolaylığı getirilmesini istemişti. BW Eyalet Meclisi Başkanı Aras, depremzedeler için ‘vize kolaylığı’ konusunda şunları söyledi: “Türkiye’de yaşanan en büyük felaketlerden biri olan Kahramanmaraş merkezli depremler hepimizin yüreklerini dağladı. Ancak tüm bu felaketin içinde yine de iyi haberleri vermekten mutluluk duyuyorum. Kötü haberi alır almaz İçişleri Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’na mektup yazdım. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve İçişleri Bakanı Nancy Faeser’le irtibata geçtim. Başta ‘Vize başvurusunda bulunsunlar’ deseler de hem kamuoyunun hem de medyanın baskısının ardından vize kolaylığı için onay verdiler. İnsanların evleri yıkılıyor. Nasıl pasaport bulup, başvursunlar? Vize almak aylar sürüyor. Uluslararası yardımlar hızla yapıldı. Ancak acil durumda bürokratik işlemlerin halledilmesini bekleyemezsiniz. ‘Sıraya gir’ diyemezsiniz. Ama en nihayetinde bu müjdeli haberi vermekten sevinç duyuyorum. O kara günden bu yana sayısız telefon ve mektup alıyorum, ‘Ne olur sesimiz olun, analarımızı, kardeşlerimizi, çocuklarımızı yanımıza alalım, bu zor günlerde yanlarında olmamıza yardımcı olun’ diyen insanlarımız şimdi hızla harekete geçebilirler. Hükümetimizin bu kararı çok insancıl bir sinyal.”
Stuttgart’taki Halk Vakfı’nın depremzedeler için fon açtığını belirten Aras, “Almanya’da oturma izni olanların depremzede yakınları için 3 aylık vize kolaylığına ek olarak Stuttgart kentindeki Halk Vakfı da depremzedelerin uçak biletini ve sağlık sigortasını ödüyor. Bunu hepimiz el ele başardık” dedi.

BAKMADAN GEÇME!