Almanya'nın zam listesi

Güncelleme Tarihi:

Almanyanın zam listesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2008 11:36

Alman Federal İstatistik Dairesi bir yıl içinde meyveden sebzeye en çok zam gören 50 ürünün listesini açıkladı. Bu listeye göre bazı ürünler bir yıl içinde yüzde 80 pahalandı.

Haberin Devamı

Bu yıl Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde son 15 yılın en büyük zam patlamasının kamuoyundaki yankıları giderek büyüyor. Alman İstatistik Dairesi'nin yaptığı araştırmada bir yıl içinde bazı ürünlere yüzde 80’e kadar varan zam yapıldığı belirlendi. Geçtiğimiz yılın mayıs ayından bu yılın mayıs ayına kadar en çok zam gören ürünlerin başını limon çekti. Limon bir yılda yüzde 79.8 oranında zam gördü. Bunu akaryakıta yapılan zamlar izledi.

Bir yıl içinde gaz yüzde 57.4 oranında pahalandı. Una yüzde 34.8, yoğurda yüzde 33.1, taze meyvelere ise ortalama yüzde 30.8, makarnaya yüzde 27.4, peynire yüzde 26.5 zam geldi. Tarım ürünlerindeki zamlara biyo yakıt üretiminin neden olduğu, üreticilerin tarım ürünleri yerine daha karlı olan biyo yakıt üretimine yöneldiği belirtildi.

Önlem zirvesi

AB ülkelerinde hayat pahalılığı siyasetçileri de korkuttu. Bu hafta sonu Japonya’da yapılacak G 8 toplantısında 8 zengin ülkenin liderleri hayat pahalılığını konuşacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel, 'tagesspiegel am Sonntag' gazetesine verdiği demeçte zirvede gıda maddelerini güvence altına almak için bir önlemler paketini karara bağlamak istediklerini açıkladı.

Geçtiğimiz yılın mayıs ayıyla bu yılın mayıs ayına kadar en büyük zammı gören ürünler şöyle:

Limon: yüzde 79.80
Gaz: yüzde 57.4
CD: yüzde 36.2
Un: yüzde 34.8
Yoğurt: yüzde 33.1
Meyveler: yüzde 30.8
Makarna: yüzde 27.4
Peynir: yüzde 26.5
Diesel: yüzde 25.0
Meyvesuyu: yüzde 23.5
Portakal suyu: yüzde 22.0
Kuru yemiş: yüzde 21.7
Konserve meyve:yüzde 19.9
Süt: yüzde 19.1
Prasa: yüzde 18.7
Yumuşak peynir: yüzde 18.5
Sert peynir: yüzde 19.9
Karnabahar: yüzde 18.4
Taze süt: yüzde 18.1
Bitkisel yağ: yüzde 17.8
Araba aküsü: yüzde 17.7
Kuru meyve: yüzde 17.5
Dolmabiber: yüzde 17.5
Konserve sebze: yüzde 17.5
Tavuk eti: yüzde 16.8
Meyveli yoğurt: yüzde 16.0
Lahana: yüzde 16.0
Konserve ananas:yüzde 15.9
H-süt: yüzde 15.5
Kaymak: yüzde 14.9
Taze peynir: yüzde 14.8
Bebek maması: yüzde 14.4
Çikolata: yüzde 13.6
Yumurta: yüzde 11.3




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!