Almanya'da yapısal ayrımcılık ilk defa itiraf edildi

Güncelleme Tarihi:

Almanyada yapısal ayrımcılık ilk defa itiraf edildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2014 11:11

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in himayesinde yapılan göçmen gençlerin meslek eğitimi temalı 7'nci Uyum Zirvesi'nde göçmen örgütleri, göçmenlere yönelik yapısal ayrımcılığın ilk kez itiraf edildiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, bu ülkedeki istatistikî verilerin, 2013 yılı itibariyle ülkede yaşayan 15 yaşın altındaki her 3 çocuktan birinin göçmen kökenli olduğunu ortaya koyduğunu aktardı. Bu çocukların 2 milyon 900 bininin Alman vatandaşlığı, 619 bininin de başka bir ülkenin vatandaşlığını taşıdığı ifade edildi. Veriler, Alman çocukları içinde her 20 kişiden 1’isinin göçmen gençlerde ise her 10 kişiden 1’isinin okulu diploma almadan bıraktığını ortaya koydu.

"ÇOK ŞEY BEKLEMEK GERÇEKÇİ DEĞİL"
Federal Meslek Eğitimi Enstitüsü, 2013-14 yılı meslek eğitimi başvurularının yüzde 3,7’lik düşüşle ülke tarihindeki en düşük düzeye indiğini ortaya koydu. Bu rakamlar içerisinde meslek eğitimi yapan Alman gençlerin oranı, yüzde 59 çıkarken, Arap ve Türk kökenli gençler yüzde 25’lik dilimi oluşturdu. Federal Göç ve Uyum Bakanlığı başta olmak üzere, bu tespitlerden hareket eden Alman siyasi kurumlarının, 7. Uyum Zirvesi’ni göçmen gençlerin meslek eğitimine ayırarak, bu konudaki sorunları ele aldıklarını bildirdi.
Katıldıkları zirveyi değerlendiren göçmen örgütleri, Alman toplumunda göçmenlere yönelik yapısal ayrımcılığın ilk kez Alman devleti tarafından itiraf edildiğini dile getirdi. Almanya Türk Toplumu (TGD) Eş Başkanı Safter Çınar, göçmenlerin görüşlerini içeren uzlaşma metninin devlet birimlerince bir muhalefetle karşılaşmadan benimsendiğini ve bunu olumlu bir gelişme olarak gördüklerini ifade etti. Çınar, bu tür zirvelerden, bugünden yarına sorunların çözülmesini beklemediklerini anlatırken, "Bu tür toplantı ve metinlerden çok şey beklemek gerçekçi değil. Böyle yazıları, ilerde politikaya baskı yapılabilecek unsurlar olarak değerlendirmek lazım" dedi.


BWK Meslek Eğitim Merkezi Genel Müdürü Nihat Sorgeç ise, Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz'un zirvede vurguladığı anonim başvuru uygulamasını desteklediklerini ve öne çıkmasını umduklarını söyledi. Sorgeç bu uygulamanın göçmen gençlerin iş ve meslek eğitimi başvurularında ayrımcılığı önleyeceğine inandıklarını, ancak uygulamanın zirvede yeterli onayı almadığını anlatırken şöyle dedi:

Haberin Devamı

"HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADIK"
"Başbakan ve göçmenlere yakın parti profili çizen Sosyal Demokrat Parti Başkanı Sigmar Gabriel bu uygulamaya sıcak bakmadıklarını belirtti ve herhangi bir faydası olmayacağını ifade ettiler. Bu olay bizde hayal kırıklığı yarattı. Üzerinde durduğumuz sorunların çözülmesi için ne zaman ne gibi çalışmalar gerçekleştirileceğini ele alacağız.”
Göçmen Kadın Örgütleri Çatı Derneği'ndan Dr. Delal Atmaca da göçmenlerin karşılaştığı yapısal ayrımcılığın Başbakan Merkel de dahil olmak üzere devlet düzeyinde açıkça ifade edilmesinden memnun olduğunu, zirvede yetkililerin zaman zaman göçmenlerle ilgili klişeleri tekrarladıklarını ve gençlerin meslek eğitimi sorumlarının ikincil konuma düştüğünü savundu. Atmaca, zirvede‘göçmen gençlerin Almancaları yetersiz bu yüzden okulda da başarısızlar ‘ yaklaşımına tanık olduğunu anlatırken, “Bu gençlerin burada doğup büyüdükleri anadillerinden çok Almanca konuştukları görmezden gelindi ve meselenin etnik değil, sınıfsal bir sorun olduğu göz ardı edildi” dedi.

Haberin Devamı

Atmaca, göçmen gençlerin eğitim sorunlarının ele alındığı bir zirvede İçişleri Bakanı De Maziere'in ‘Almanya’nın en önemli sorunlarından biri de mültecilerin durumudur' diyerek, ana konu yerine yan konulara meyletmesinin kendisini rahatsız ettiğini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!