Almanya'da Türkçe ikinci dil

Güncelleme Tarihi:

Almanyada Türkçe ikinci dil
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2012 10:36

Rheinland-Pfalz Eyaleti uyum konusunda gözlemlenen gelişmeler için ‘Göç ve UyumRaporu’ adı altında bir rapor hazırladı. Rapora göre eyalette göçmenler arasında enbüyük grubu Türkler oluştururken, Almanca’dan sonra en çok konuşulan dil Türkçe.

Haberin Devamı

Almanya’da Rheinland-Pfalz Eyaleti Uyum Bakanlığı’nın yayımladığı ‘Göç ve Uyum Raporu’nda, uyumun özeti olarak kültürlerarası ehliyet ve açılımı tanımladı. Göç ve uyum alanında 2009-2010 yıllarında ele alınan konular ve projeleri işleyen bakanlık, sıraladığı konu başlıkları altında gözlemlenen gelişmeleri rakam ve grafiklerle de destekledi.

Raporda yer alan bilgilere göre, göçmenler arasındaki en büyük grubun Türkler’den oluştuğu eyalette 2005’te 71 bin 332 Türk yaşarken, bu rakamın 65 bin 606’ya gerilediği belirtiliyor. Göçmenlerin en yoğun olduğu kent olarak 33 bin 831 kişi ile Ludwigshafen ilk sırada geliyor. Ludwigshafen’ı 30 bin 325 kişi ile Mainz takip ediyor. En az göçmen nüfusunun ise sadece yüzde 2.5’le Südwestpfalz olduğu kaydediliyor. Alman vatandaşlığına geçen göçmenler arasında en büyük grubu da yüzde 22.4’lük oranla Türkler oluşturuyor. Eyalette Almanca’dan sonra en çok konuşulan dil ise yüzde 35.4’le yine Türkçe.

Göçmenler eyaletin parçası

Rheinland-Pfalz Eyaleti Uyum, Aile, Çocuk, Gençlik ve Kadın Bakanı Irene Alt, kaleme aldığı önsözünde, hangi kültür çevresinden gelirse gelsin, herkesi hoş karşıladıklarını dile getirdi. Eyalet nüfusunun yüzde 20’sinin göçmen kökenli olduğuna dikkat çeken Bakan Alt, bu insanların çoktan eyaletin bir parçası olduklarını açıkladı. Bakan Alt, SPD ve Yeşiller koalisyonunun iktidarda olduğu Rheinland-Pfalz’da uyum politikalarına ağırlık vermek istediğini, bunun için de bu konuyu hükümet sözleşmesine aldıklarını hatırlattı.

Önemli gelişmeler kaydettik

Çeşitliliğin kendileri için çok önemli olduğunu kaydeden Rheinland-Pfalz Eyalet Hükümeti Göç ve Uyum Sorumlusu Miguel Vicente de uyumun göçmenlerin toplumsal ve ekonomik tüm alanlarda eşit haklarla katılımını ifade ettiğini dile getirdi. Uyum konusunda çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Vicente, katılımın yanı sıra eğitim, iş, aile, sağlık, dini inançlar ve kültürel kimlik alanlarında önemli gelişmeler kaydettiklerini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!