Almanya’da traktörlüler, Fransa’da sarı yelekliler

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da traktörlüler, Fransa’da sarı yelekliler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2023 10:18

Almanya’da 26 Eylül 2021 tarihinde yapılan genel seçimlerden sonra, “Ülkeyi her alanda daha ileri taşımak” hedefiyle iktidara gelen Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetine güven iki yıl içinde dibe vurdu.

Haberin Devamı

Almanya’da traktörlüler, Fransa’da sarı yelekliler
Kovid-19 olarak bilinen pandemi belası bitmeden Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş nedeniyle yaşanan enerji ve sığınmacı krizi, SPD’li Olaf Scholz başbakanlığındaki hükümetin tüm hesaplarını altüst etti.
Pandemi döneminde taze borç yöntemiyle alınan ve harcanmayan 60 milyar Euro’yu Scholz hükümetinin “İklim koruması ve transformasyona” aktarması, Federal Anayasa Mahkemesi tarafından ‘Anayasaya aykırı’ bulununca, ortakların sancıları da arttı.
2024 yılı bütçesinde tasarruf planları ortakları birbirine düşürürken, hükümet de halkın gözünde iyice düştü.
Almanya’da halkın sadece yüzde 17’si “Şansölye Scholz bu işin üstesinden gelir” görüşünü paylaşırken, yüzde 60’a yakını “Erken seçime gidilsin” demeye başladı.
Tabii muhalefet partileri de ‘erken seçim’ diyor.

Haberin Devamı

2025 SONBAHARINA KADAR ERKEN SEÇİM HAYAL
Ancak Almanya’da erken seçime gitmek o kadar kolay değildir.
736 sandalyeli Federal Meclis’te SPD’nin 207, Yeşiller’in 118 ve FDP’nin 92 olmak üzere hükümet kanadının toplam 417 milletvekili vardır.
Geçerli yasalara göre, bu ‘üçlü’ ortaklığı devam ettirdiği sürece, 2025 yılı sonbaharına kadar ‘erken seçim’ tamamen hayaldir.
Hafta başında başkent Berlin’in göbeğinde, tarihi Brandenburg Kapısı’na açılan 17’nci Haziran Caddesi üzerinde dev bir ‘traktörlü gösteri’ vardı.

*

Hükümetin, yeni yıl itibariyle mazot fiyatlarına desteği ve tarım araçlarına vergi muafiyetini sonlandırma kararına ateş püsküren Alman çiftçiler, ‘Ampel muss weg’ (Lamba-Trafik lambası koalisyonu- defolup gitsin) diyorlardı.
Yalnız 17’nci Haziran Caddesi değil, Berlin’in çeşitli kesimlerinde sokaklar traktör doluydu.
Başbakanlığa birkaç yüz metre uzaklıkta toplanan Alman çiftçiler, “Sübvansiyonları durdurma kararını geri alın. Eğer bu kararı geri almazsanız, yeni yılda yeniden gelip dünyayı başınıza dar ederiz” tehdidinde bulundular.
Traktörlü Alman protestocular, Fransa’daki ‘Gilets jaunes’ (Sarı Yelekliler) gibi uzun süre direnecekleri sinyali verdiler.

Almanya’da traktörlüler, Fransa’da sarı yelekliler
‘SOSYAL ADALET VE DAHA FAZLA DEMOKRASİ’
Evet...
Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un akaryakıt fiyatlarını artırma kararını ve zaten kötü olan ekonomik koşulları protesto etmek için ilk kez 17 Kasım 2018’de başkent Paris başta olmak üzere ülkenin çeşitli kesimlerinde 300 bine yakın kişi sokaklara dökülmüştü.
Üzerlerine ‘sarı yelekler’ giyerek ‘Sarı Yelekliler Hareketi’ başlatmışlardı.
Sokakları, caddeleri bloke ederek trafiği durdurmuşlardı.
Yol kenarındaki otomobilleri ateşe verip, ünlü mağazaların ve butiklerin vitrinlerini kırıp dökmüşlerdi.
Hatta bir grup Cumhurbaşkanlığı köşkü Elysee Sarayı’na ulaşmayı bile denemişti.
Ama Fransız polisi zamanında müdahale ederek, ‘Sarı Yelekliler’in Elysee Palace’a ulaşmasını engellemişti.
“Sosyal adalet ve daha fazla demokrasi” diyen ‘Sarı Yelekliler’ durmamıştı.
Daha sonraki haftalarda her cumartesi günü ülkenin çeşitli kesimlerinde sokaklara dökülerek, Macron’a dünyayı dar etmeyi sürdürmüştü. Hükümet vergi artışını ertelemek zorunda kalmıştı.

*

Haberin Devamı

Ancak zamanla Fransa’da emekli sayısının artmasına paralel olarak bütçede meydana gelen açığın kapatılması için Macron emeklilik yaşının 62’den 64’e yükseltilmesi için harekete geçince, protesto alanı da değişti.
‘Sarı Yelekliler’in yerini her kesimden insanlar aldı.
Emmanuel Macron’un emeklilik reformunu protesto etmek için insanlar yine sokaklara döküldü.
Fransa’nın çeşitli kesimlerinde yine olaylar çıktı.
Göstericilerle polisler arasında yine çatışmalar çıktı.
Gözaltına alınanlar, tutuklananlar oldu.
Ama sonunda kazanan Macron oldu.
Muhalefetin Ulusal Meclis’e getirdiği güven oylamasını bu yıl nisan ayında 8 oy farkla Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümeti kazandı.
Ve 64’ünde emekliliği içeren Emeklilik Reformu Yasası, Macron tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanıp hayata geçirildi.

YİNE GELECEĞİZ
Ancak Fransız ‘Sarı Yelekliler’ birçok Avrupa ülkesi için de örnek oldu.
Belçika, Hollanda, Danimarka, İsveç gibi birçok ülkede ‘Sarı Yelekli’ olmasa da aynı yolda giden insanlar, kendi ülkelerindeki olumsuz gelişmeleri protesto için sokaklara döküldü.
Evet...
Almanya’da doğa ve hayvanların korunması, çevre kirliliğinin engellenmesi ile ilgili katı düzenlemeleri protesto etmek için 2019 yılında traktörlerle Berlin’in yolunu tutan ve tarihi Brandenburg Kapısı önünde dev bir gösteri yapan Alman çiftçiler, 4 yıl sonra yine aynı yerde boy gösterdiler.
Hem de hükümeti “Yine geleceğiz” diyerek tehdit ederek...

BAKMADAN GEÇME!