Almanya'da Mölln faciasının kurbanları anıldı

Güncelleme Tarihi:

Almanyada Mölln faciasının kurbanları anıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2008 10:21

Almanya'nın Mölln kentinde 23 Kasım 1992 tarihinde aşırı sağcıların Arslan ailesinin oturduğu evi kundaklamaları sonucu yaşamlarını yitiren Bahide Arslan (51), Yeliz Arslan (10) ve Ayşe Yılmaz (14), ölümlerinin 16. yılında anıldı.

Haberin Devamı

Mölln’deki Fatih Sultan Mehmet Camii’nde mevlit okunmasının ardından Saint Nikolai Kilisesi’nde anma töreni yapıldı. Daha sonra eski belediye binasında gerçekleştirilen anma törenine, Arslan ailesi bireylerinin yanısıra Hamburg Başkonsolosu Mehmet Dönmez, ataşeler, Hamburg ve Çevresi Türk Toplumu (TGH) Başkanı Nihat Ercan ve TGH Yönetim Kurulu üyeleri, DGB (Alman sendikalar Birliği) Uyum Sözcüsü Hüseyin Yılmaz, Almanya Atatürkçü Düşünce Merkezi Başkanı Selçuk Han, Kuzey Almanya İslam Toplumu Başkanı Ramazan Uçar, Mölln Belediye Başkanı Wolfgang Engelmann ve din adamları katıldı.

Anma töreninde konuşan Hamburg Başkonsolosu Mehmet Dönmez, 16 yıl önce yaşanan bu korkunç saldırının Türk toplumunu derinden üzdüğünü ve etkilediğini belirterek, Almanya’da son yıllarda aşırı ırkçı saldırıların arttığına dikkati çekti.

Almanya’da Türk toplumunun Alman ekonomisine de büyük bir katkı sağladığını hatırlatan Dönmez 'Mölln, Solingen ve Ludwigshafen saldırıları unutulamaz. Hala Ludwigshafen olayı aydınlatılamadı. Mölln’de 16 yıl önce yaşanan bu acılı olay, ne Arslan ailesi ne de Türk toplumu açısından unutulamaz.

Alman medyası, ırkçılığı özendirici eğilim ve yayınlardan kaçınmalı. Türk toplumu, yaşanılan bu acıların tekrarını istememektedir' dedi. Din Hizmetleri Ataşesi Ömer Yılmaz da kin ve şiddete karşı toleranslı olunmaması gerektiğini ve iki toplumun birlikte barış içinde yaşayabilmesi için hep beraber çaba harcanması gerektiğini vurguladı. İslam dininin kin ve şiddeti içermediğini ifade eden Yılmaz, 'Arslan ailesine de kinsiz, saygılı ve toleranslı bir yaşam diliyorum' diye konuştu.

Mölln Belediye Başkanı Wolfgang Engelmann ise bu acı olaydan dolayı büyük bir üzüntü duyduğunu ifade ederek, kentte barış, huzur ve kardeşlik duygusu içinde yaşandığını ve bunu bozmaya kimsenin cesaret edemeyeceğini bildirdi.

Konuşmalardan sonra Hamburg Başkonsolosu Mehmet Dönmez, Mölln Belediye Başkanı Wolfgang Engelmann’a 'Mavi Yolculuk' adlı Türkiye;yi anlatan kitap hediye etti. Anma törenine katılanlar daha sonra sessiz bir yürüyüşle Arslan ailesinin evinin önüne giderek çelenk bıraktılar. Çelenk bırakılması sırasında Arslan ailesinden Havva Arslan (43) gözyaşlarını tutamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!