Almanya’da ilaç sıkıntısı

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da ilaç sıkıntısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2022 11:01

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş sonrası kış aylarına girerken enerji sorunu ve enflasyon tehdidiyle karşı karşıya kalan Almanya’da hemen hemen her alanda sorunlar baş gösterdi. Sağlık alanında da ilaç tedarikinde sorun yaşanıyor.

Haberin Devamı

ECZACILAR Birliği’ne göre Almanya’da bulunmayan ilaç sayısı giderek artıyor. Alman Eczacılar Birliği Başkan Yardımcısı Hans-Peter Hubmann yaptığı açıklamada, “Şu anda 250’den fazla ilacın teslim edilemediği bildiriliyor. Sorun zaten çok önemli, bunu açıkça söylemek gerekir” dedi. İlaç piyasasında sadece niş ürünlerde değil, yüksek tansiyon ve diyabet için kullanılan yaygın ilaçların tedarikinde de sorunlar olduğu belirtildi. Ayrıca ‘ibuprofen’ gibi Almanya’da yaygın olarak kullanılan ağrı kesicilerde de geçici olarak tedarik sıkıntısı yaşandı. Hubmann, “Bir üretici üretimde sorun yaşadığı zaman tedarikte her zaman sıkıntı vardır. Ancak üretim miktarındaki sorun ve süresi çok daha dramatik hale geldi” açıklamasında bulundu. 5 yıl önce, bu kadar ürünün yarısı bile etkilenmemişti.

Haberin Devamı

DAĞITIM SORUNU DA VAR
Federal İlaç ve Tıbbi Cihaz Enstitüsü’nün (BfArm) tedarik sıkıntısı listesinde şu anda 303 tıbbi ürün yer aldığı belirtildi. BfArm, bir tedarikçinin çekilmesinin yanı sıra, dağıtım sorunu olduğunu da açıkladı. Özellikle ‘paracetamol’ ve ‘ibuprofen’ etken maddeli ateş kontrollü çocuk şurubunun da sınırlı bulunabildiği kaydedildi. Ayrıca, söz konusu ilaçlara olan talebin de bu yıl orantısız bir şekilde arttığı ifade edildi. Birçok durumda aynı veya benzer etken maddeye sahip alternatif ilaçlar bulunabilirken, bazen hastalara sunulabilecek alternatif ilaçlar olmadığı belirtildi. Eczacılar Birliği Başkan Yardımcısı Hans-Peter Hubmann, nisan ve mayıs aylarında meme kanseri ilacı tamoksifende mutlak bir kıtlık yaşadığına dikkat çekti. Hubmann, etkilenen kadınlar için bu durumun bir risk olduğu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!