Almanya'da hükümet kurma arayışları

Güncelleme Tarihi:

Almanyada hükümet kurma arayışları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2013 13:25

Almanya'da 22 Eylül'de yapılan genel seçimlerin ardından Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) koalisyon görüşmeleri için 2. kez bir araya geldi.

Haberin Devamı

Almanya'da 22 Eylül'de yapılan genel seçimlerin ardından Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) koalisyon görüşmeleri için 2. kez bir araya geldi.

SPD Genel Merkezi'ndeki toplantıya Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel'in de arasında olduğu 75 kişi katıldı.

Toplantıda, ülkenin Avrupa politikasının ele alındığı ifade edildi.

Partilerin, AB düzeyinde finansal işlemlerden vergi kesilmesini öngören Mali İşlem Vergisi konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi.

Toplantıda bankalar birliği, Avro Bölgesi'nde mali kriz yaşayan ülkelerin borçları gibi konularda henüz anlaşmaya varılamadığı ifade edildi.

SPD'li Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, 11 AB ülkesinin yürürlüğe geçmesini istediği Mali İşlem Vergisi'nin uygulamaya geçmesi gerektiğini ve bu konuda anlaşma sağlandığını vurguladı.

Mali İşlem Vergisi konusunda borsalarda kazanç elde edenlerin ve uluslararası finans piyasalarında faaliyetlerde bulunanların normal vergi ödeyenler gibi ekonomik krizin üstesinden gelmek için katkı sağlamalarının adaletli olacağını belirten Schulz, iyi durumda olmayan bankların yeniden yapılanması konusunda oluşturulmak istenen fon konusunda anlaşma sağlanamadığını kaydetti.

Anlaşma sağlanamayan konuların alt gruplarda ele alınacağını ifade eden Schulz, Türkiye'nin AB üyeliğinin bugünkü toplantıda gündeme gelmediğini söyledi.

Türkiye'nin AB üyeliğinin görüşmelerde yer alabileceğine işaret eden Schulz, ancak müzakereler devam ettiği için tartışılacak bir durumun olmadığını, müzakereler tamamlandığında üye ülkelerin nasıl karar vereceğine bakılacağını kaydetti.

Schulz, bu konuda kendisinin tutumunun bilindiğini, yıllardan beri Türkiye'nin AB'ye üye olmasından yana olduğunu bildirdi.

CDU'nun AP Üyesi Herbert Reul da Almanya'daki büyük partilerin Mali İşlem Vergisi'nden yana tavır koymalarının bu konuda yeni bir ivme sağlanmasına yol açacağını ifade etti.

Reul, SPD'nin avro krizinde bulunan ülkelerin yükünün azaltılması için talep ettiği borç ödeme fonunun oluşturmasına Birlik partilerinin karşı çıktığını kaydetti.

Taraflar arasında yapılan koalisyon görüşmeleri kapsamında kurulan 12 çalışma grubu ve 4 alt grupta çeşitli konular ele alınıyor.

Bu gruplarda elde edilen sonuçlar belirli aralıklarla bir araya gelen ve parti başkanlarının da katıldığı “büyük grupta” karara bağlanmaya çalışılıyor.

Koalisyon görüşmelerini ay sonuna kadar tamamlamak isteyen partiler, yılbaşı öncesi yeni hükümeti kurmayı hedefliyor.

Olası yeni hükümet kurulmadan önce SPD, bu görüşmelerde anlaşılan konuların yer alacağı koalisyon sözleşmesini 470 bin üyesine oylatacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!