Almanya'da futbol derbisindeki düşman kentler

Güncelleme Tarihi:

Almanyada futbol derbisindeki düşman kentler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2013 00:00

Halk arasında büyük takımlar arasındaki maçlara verilen derbi maçı, "Aynı şehir içinde varolan 2 ayrı takımın birbirleriyle müsabakaya girişmeleri" olarak nitelendirilir.

Haberin Devamı

ALMANYA'NIN profesyonel liglerdeki futbolunda da yıllardan beri tüm dünyada olduğu gibi komşu kentler arasındaki kıyasıya ama tatlı rekabetler vardır.

Adeta düşman kardeşler gibi bu tatlı rekabetleri, aralarında oynadıkları maç sayısına göre sıralama yaparsak ilk sırada Nürnberg ile Greuther Fürth takımları geliyor. Bu sezon ilk kez Bundesliga'da karşı karşıya oynama prömiyerini de yaşayan iki kent arasında geçmişte 254 maç oynandı.

Bundesliga'da bu yıl sezonun ilk yarısında ilk kez karşı karşıya çıktıkları Fürth Stadı'ndaki 255.'inci maç ise golsüz berabere kapandı. Her iki takımda sahayı golsüz fakat 10'ar kişi olarak terketti. Maçta Türk Milli Sercan Sararer sarı-kırmızı kartla oyun harici olurken Nürnberg'li Feulner kırmızı kart gördü. 1835 yılında raylar döşenip Almanya'nın ilk tren yolu olan Fürth ile Nürnberg adeta birbirine bitişik iki kenttir.

1904 yılından beri Nürnberg'in Club ile adeta semti gibi gözüken Fürth'ün Greuther takımları arasındaki maçlar hep iddialı olur. Yenilen takım taraftarları diğer komşu derbilerindeki gibi sessizliğe boğulurken, karşı taraf sevinç yaşar, haftalarca hatta aylarca, bazen de bir başka maç oynayıncaya kadar o takımın galibiyeti hep ön plana konulur.

Nürnberg 137 kez sahadan galip ayrılıp "Ben hep en büyüğüm" dedi. Greuther Fürth ise sadece 71 kez galip geldi. Futbol sahaları arasındaki mesafenin 15 kilometre olduğu Nürnberg ile Fürth 47 kez berabere kaldılar. Fürth geçtiğimiz sezon 2. Ligde oynarken bu galibiyetlerden en sonuncusunu ise Almanya Kupası'nda 1-0 yenerek Bundesliga takımı Nürnberg'i kupa dışına atarak elde etti.

BAYERN MÜNİH - 1860 MÜNİH 204 MAÇ
Bundesliga'nın rekortmen şampiyonu Bayern Münih ile 1860 Münih 204 kez karşı karşıya geldi. Allianz Arena'yı ortaklaşa kullanan Bavyera Eyaleti'nin iki güçlü ekibinin maçlarında Bayern Münih oynarsa, stadın ışıkları kırmızı olur. 1860 Münih oynarsa mavi renklerle stadın ışıkları otomatikman donatılır.

1860 Münih'in 2. lige düşmesinden dolayı en son aralarındaki maç Almanya kupasında oldu. Berabere biten maçın sonunda Kırmızılar, Frank Ribery'nin son penaltısıyla üstünlük sağlayıp rakibini kupa dışı etti. 200 maçtan Bayern Münih 104 kez galip gelirken, 1860 Münih ise 60 maçta galip ayrılıp taraftarlarını sevindirebildi. 50 karşılaşma ise berabere kapandı.

SCHALKE- DORTMUND 162 MAÇ
Sadece nazilere karşı baş kaldırıp birlikte olan ve 'Revirderbisi' olarak ta adlandırılan Schalke 04 ile Borussia Dortmund arasındaki maçlar bir başkadır.

Yıllardan beri birbirini adeta düşman gibi gören, kıyasıya her alanda mücadele veren iki ezeli takım arısındaki karşılaşmalar Türkiye'deki Fenerbahçe-Galatasaray, İspanya'daki Real Madrid-Barcelona derbisini aratmayacak şekildedir.

Bundesliga'da "Sarılar" lakaplı sarı-siyah formalı Dortmund ile mavi-beyaz renk formalı "Gök mavililer" lakaplı Schalke 04 arasındaki müthiş rekabet ve üstünlük kurma mücadelesi uzun yıllardır devam ediyor. 162 kez karşı karşıya gelip adeta kıyasıya mücadele veren Schalke 04 ile Borussia Dortmund arasındaki karşılaşmalardan en fazla Schalke sahadan galip ayrıldı. 66 kez Schalke'nin üstünlüğüne ise Dortmund 56 galibiyetle karşılık verdi. 40 maçta ise taraflar yenişemediler.

FRANKFURT - OFFENBACH 147 MAÇ
Aralarını Main nehri ve tren raylarının döşendiği uzun bir köprününde olduğu A 661 nolu bir otoyolun ayırdığı Frankfurt - Offenbach kentlerinin iki takımı Eintracht ile Kickers birbirlerini hiç istemeyen iki takımdır.

Birbirlerinin isimlerini söyleyeceklerine bile "Köprünün öbür tarafındaki takım" dedikleri o iki takımın karşılaşmaları genellikle büyük bir güvenlik önlemi altında oynanmak zorundadır.

147 kez karşı karşıya gelen iki ekipten Eintracht Frankfurt en son maçı Almanya Kupası'nda 2009 yılında 3-0'la kazandı. En önemli karşılaşma ise 1959 yılındaki Berlin'de oynanan Almanya şampiyonluğunu belirleyecek finalde Kickers Offenbach'ı uzatmalarda bulduğu gollerle 5-3 yenen Eintracht Frankfurt kazandı.

HANNOVER - BRAUNSCHWEIG 146 MAÇ
Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti'nin iki komşu kenti Hannover ile Braunschweig arasında da tatlı fakat kıyasıya bir rekabet hüküm sürüyor.

Eintracht Braunschweig ile Hannover 96 takımları 146 kez karşıya geldi. En son 2003 yılında olan iki ekibinin mücadelesinda o zaman 3. lig sayılan Regionalliga ekibi Braunschweig, Bundesliga takımı Hannover'i yenmişti. Bu karşılama Eintracht Braunschweig'in 66 galibiyeti olurken Hannover ise 54 kez sahadan galip ayrılmasını bildi. 26 maç ise beraberlikle kapandı.

HAMBURG-ST. PAULİ 131 MAÇ
Alman Bundesliga'nın kuruluşundan beri yer alan tek takımı olan Hamburg ile şehir merkezi olan St. Pauli arasındaki maçlarda kıran kırana geçer. Genellikle daha güçlü olan Hamburg SV, 131 maçtan 89 kez galip ayrılmıştır. 18 kez berabere kalan takımlardan St. Pauli ise 24 kez sahadan derbi zaferiyle çıktı. Aralarındaki en son maçta geçen sezon kupa maçı oldu ve maçta St. Pauli, Hamburg'u 1-0 yendi.

MÖNCHENGLADBACH - KÖLN 107 MAÇ
Mönchengladbach ile 30 kilometre uzaklıktaki Köln arasındaki derbi maçlarıda ateş gibidir. Taraftarlar arasında uyuşmazlıklar , kavgalar zaman zaman otoyollarda da kendisini gösterir.

Bazı zamanlar taraftarlar birbirlerinin önünü kesip kavga ederler. İki kulübün galibiyetler hanesinde Mönchengladbach'ın 55, Köln'ün ise 32 zaferi ekli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!