Almanya’da hükümet yıkılır mı

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da hükümet yıkılır mı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2019 11:00

SPD Genel Başkanı Andrea Nahles’in istifasıyla parti içinde yaşanan deprem, koalisyon hükümetini de sarsıyor. CDU/CSU ve SPD ortaklığıyla kurulan hükümetin geleceği belirsiz. Bir yandan muhalefet partileri erken seçim talep ederken, diğer yandan küçük ortak SPD içinde ayrılığı savunanların sesi daha gür çıkmaya başladı. Başbakan Angela Merkel’in koltuğu sallanıyor.

Haberin Devamı

GEÇEN yıl CDU Genel Başkanlığı’nı bırakarak kendi partisi içindeki muhalifleri susturmayı başaran Başbakan Angela Merkel, bu kez de hükümet ortağı SPD içinde yaşanan tartışmalar yüzünden koltuğunu kaybetme riski yaşıyor. Merkel, CDU Genel Başkanı Annegret Kramp Karrenbauer ve CSU Genel Başkanı Markus Söder, koalisyon hükümetinin sürdürülmesi gerektiğini açıkladı. Üç isim de, hükümetin görevini sürdürmesinin Almanya’nın çıkarı için en uygun karar olacağını savunuyor.
SPD içindeki muhalif kanattan ise hükümetten ayrılmayı savunanların sayısı oldukça fazla. Bunların başını ise SPD Gençlik Teşkilatı Başkanı Kevin Kühnert çekiyor. Kendi politikalarının koalisyon ile hayata geçirilemeyeceğini belirten Kühnert, partisinin hükümetten ayrılmasını istiyor. SPD’nin Saksonya Anhalt Eyalet Teşkilatı da CDU/CSU ile ortaklığın sonlandırılmasını talep etti. Böylece ilk kez bir eyalet teşkilatı açıkça hükümetten ayrılmayı istemiş oldu.

Haberin Devamı

LANGE: ÜYELERE SORALIM
Koalisyona karşı çıkanlardan biri de SPD’nin Flensburg Belediye Başkanı Simone Lange. Lange, Geçen yıl nisan ayında yapılan genel kurulda SPD Genel Başkanlığına aday olmuştu. Seçimi Nahles’e karşı kaybeden Lange, partinin koalisyondan çekilip çekilmemesi yönündeki kararı üyelerin vermesini gerektiğini söyledi. SPD Schlesweig Holstein Eyalet Teşkilatı Başkanı Serpil Midyatlı, partisinin zor durumda bulunmasının sebebi olarak, CDU/CSU ile yapılan koalisyon ortaklığını gösterdi. Midyatlı da koalisyonun bozulmasını istiyor.

Almanya’da hükümet yıkılır mı

MUHALEFET DE İSTİYOR
Nahles’in istifa edeceğini açıklamasının hemen ardından erken seçim talep etti. Alman İkinci Kanalı ZDF’de açıklamalarda bulunan Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı Dietmar Bartsch, koalisyon hükümetinin ülkeyi yönetemeyeceğini savunarak erken seçimi gündeme getirdi. Bartsch, “Büyük koalisyon kaos içinde. Bana göre en iyi çözüm, seçmenlere sormak” dedi. Bir erken seçim istediği de yabancı ve İslam karşıtı parti AfD’den geldi. AfD Genel Başkanı ve Federal Meclis Grup Başkanı Alexander Gaulad, “Biz yeni seçim istiyoruz” diyerek partinin tutumunu açıkladı. FDP Genel Başkanı Christian Lindner erken seçim talebini dillendirmezken, sosyal medyadan koalisyonun sallandığı yönünde bir mesaj paylaştı.

Almanya’da hükümet yıkılır mı
Son yapılan kamuoyu yoklamalarında ülkenin birinci partisi olarak görünün Yeşiller ise erken seçim talebi yerine hükümeti düzgün çalışma konusunda uyardı. Yeşiller Federal Meclis Grup Genel Sekreteri Michael Kellner, “Benim talebim, eğer hükümet devam edecekse düzgün çalışmalı” dedi. CDU/CSU ve SPD içinde de erken seçimi isteyen milletvekilleri var. Ancak bunların sayısı çok da fazla değil.

Haberin Devamı

SPD ÇEKİLİRSE NE OLUR?
SPD’nin hükümetten çekilmesiyle koalisyon dağıldığı takdirde Almanya’nın önünde üç seçenek olacak. Birinci seçenek, Merkel’in azınlık hükümeti kurması. Merkel, kabine üyelerini CDU ve CSU’lulardan seçer. Arkasında meclis çoğunluğu olmadan azınlık hükümetiyle ülkeyi yönetmeyi sürdürür. İkinci olasılık, 2017 seçimlerinden sonra gündeme gelen ancak son anda gerçekleşmeyen CDU/CSU-FDP-Yeşiller ortaklığı. Partilerin renkleri Jamaika bayrağını andırdığı için ‘Jamaika Koalisyonu’ olarak adlandırılan bu olasılığın, FDP’nin Merkel’in başbakanlığına karşı çıkmasından dolayı çok zayıf görünüyor. Diğer bir olasılık ise en yakın tarihte erken seçim. Bu durumda Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier devreye girer ve meclisi fesheder. Merkel’i komiser olarak başakan atar. Merkel de atanmış başbakan olarak ülkeyi seçimlere kadar yönetir.

BAKMADAN GEÇME!