Almanya’da emeklilikte çalışanların sayısı artıyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da emeklilikte çalışanların sayısı artıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2023 16:52

Almanya’da 1 milyon 123 bin kişi, emekli olmasına rağmen çalışmayı sürdürüyor. Sol Parti’ye göre bunun en önemli nedeni emekli maaşlarının geçinmeye yetmemesi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da emeklilik yaşını geçirmesine rağmen çalışmaya devam edenlerin sayısı artıyor. Alman Yazı İşleri Ağı (RND) adlı oluşuma bağlı gazetelerin, Çalışma Bakanlığı’nın, Sol Parti’nin soru önergesine verdiği yanıta dayandırdığı haberde, Almanya’da halen çalışmakta olan 1 milyon 123 bin kişinin emeklilik yaşını geçerek, 67 yaş ve üzerinde olduğu belirtildi. Soru önergesine Çalışma Bakanlığı’nın verdiği yanıta göre, Almanya’da emeklilik yaşında olmasına rağmen çalışanların sayısı 56 bin 105 arttı. 1 milyon 123 bin kişiden 251 bininin sosyal sigorta primlerine tabi işlerde, 872 bininin ise ayda 520 Euro kazandığı kısa süreli işlerde çalıştığı belirtildi.
Sol Parti, ayda en fazla 520 Euro kazandıran, küçük çaplı ve kısa süreli işlerde çalışanların sayısının daha yüksek olmasını, emeklilerin çalışmak zorunda kalmasının bir göstergesi olarak nitelendirdi. RND’ye konuşan Sol Partili Sören Pellmann, “Bu çok üzücü bir gelişme ve bozuk bir emeklilik sisteminin belirtisi. Kötü emeklilik maaşları ve yüksek fiyatlar, giderek daha fazla emekliyi çalışmaya mecbur ediyor. Bu gönüllü bir karar değil, ayı geçirebilmek için gerekli” dedi.

Haberin Devamı

EMEKLİLER NEDEN ÇALIŞIYOR?
Çalışma Bakanlığı, verdiği yanıtta emeklilikte çalışmanın sadece ekonomik nedenlerinin bulunmadığına, sebeplerin farklı olabileceğine de dikkati çekti. DW Türkçe’nin haberine göre Bakanlık, bu çerçevede Nürnberg’deki İşgücü Piyasası ve Mesleki Araştırma Enstitüsü (IAB) tarafından geçen yıl ağustos ayında yapılan bir araştırmaya işaret etti. Bu araştırmaya göre, emeklilikte çalışanların çoğu çalışmaktan zevk aldıkları, anlamlı bir görev üstlenmek istedikleri veya sosyalleşmek için çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, eğitim düzeyi yüksek olanların emeklilikte çalışma olasılığının daha yüksek olduğu belirtildi.

Almanya’da emeklilikte çalışanların sayısı artıyor

1500 EURO MAAŞ İÇİN 45 YIL ÇALIŞMAK GEREKİYOR
Sol Parti, emekli maaşlarının yükseltilmesini talep ediyor. Meclis Grup Başkanı Dietmar Bartsch geçen hafta sunduğu önergede emekli maaşlarına yüzde 10 veya en az ayda 200 Euro zam yapılmasını talep etmişti. Sol Parti’nin bir diğer soru önergesine Çalışma Bakanlığı’nın geçen hafta içinde verdiği yanıta göre, Almanya’da tam zamanlı olarak çalışan yaklaşık 22 milyon kişiden 9.3 milyonu yaşlandığında 1500 Euro’dan daha az emekli maaşı alacak. Bir kişinin yaşlılıkta 1500 Euro maaş alabilmesi için haftada 40 saat olmak üzere 45 yıl boyunca çalışmış olması ve brüt olarak ayda yaklaşık 3 bin 602 Euro kazanması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!