Almanya'da büyük koalisyon pazarlığı olumlu başladı

Güncelleme Tarihi:

Almanyada büyük koalisyon pazarlığı olumlu başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2013 11:15

Almanya'da Hıristiyan Birlik Partileri CDU ve CSU büyük koalisyon pazarlığı için Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile masaya oturdu. CDU’nun Kondrad Adanauer Merkezi’ndeki görüşmeye Başbakan Angela Merkel, CSU Başkanı Horst Seehofer ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ile birlikte CDU’dan 45, SPD’den 30 kişi katıldı.

Haberin Devamı

90 dakika süren ilk görüşme sonrası partilerin genel sekreterleri “İlk defa karşılaştık ve bu bizim için faydalı bir buluşma oldu.” açıklamasını yaptı. “İyi bir başlangıç yaptık. ”diyen CDU Genel Sekreteri Hermann Gröhe, partilerin gelecek dört yıl ülkeyi yönetecek sağlam bir hükümet kurma isteği ve şartlarını taşıdığını ifade etti.

SPD’li Andrea Nahles ise daha yapacak çok işlerinin olduğunu aktardı. CDU/CSU ve SPD’nin 30 Ekim 2013 tarihinde Avrupa politikasını görüşmek için bir araya gelecekleri ve Kasım ayı içinde de en az 5 buluşma planladıkları belirtildi. Büyük koalisyon pazarlığı için parti temsilcileri haftada en az bir defa SPD Genel Merkezi’nde, Bavyera Eyalet Parlamentosu’nda ve CDU merkezinde olmak üzere değişik yerlerde buluşacaklar.

Haberin Devamı

Dışişlerinden, enerjiye, ulaştırmaya kadar on iki ayrı çalışma gurubu kurulacak. Avrupa, uyum, tüketici hakları ve internet politikası gibi bazı konularda alt çalışma gurupları oluşturulacak. Çalışma gruplarına anlaşmaya varılan konular Merkel, Gabriel ve Seehofer’in onayına sunulacak.

İhtiyaç olması durumunda üç lider bir araya gelip durum değerlendirmesi yapacak. Koalisyon pazarlığı için oluşturulan çalışma gurupları partilerin genel sekreterleri ile birlikte Başbakanlıktan sorumlu devlet bakanı Roland Pofalla (CDU) ve SPD Grup İdari Sorumlusu Thomas Oppermann tarafından yönetilecek. CDU ve SPD’nin koalisyon pazarlığında en önemli tartışma maddesini asgari ücret ve vergi artırımı oluşturuyor.

İki konuda partilerin yakınlaştığı sinyalleri geliyor. Diğer taraftan bakanlıkların dağılımıyla ilgili adımlar atılmasa da CDU/CSU’dan Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen, Savunma Bakanı Thomas de Maizere, Roland Pofalla ve Çevre Bakanı Peter Altmaier, İçişleri Bakanı Hans- Peter Friedrich ve Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer’in yeni kabine yer alması bekleniyor. SPD’den Başkan Gabriel’in Genel Sekreter Andrea Nahles, Thomas Oppermann, Manuela Schwesığ ve Frank- Walter Stienmaier’in bakan olacağı konuşuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!