Almanya’da bir ilk: Hannover’de göçmen kotası

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da bir ilk: Hannover’de göçmen kotası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2022 12:32

Hannover Büyükşehir Belediyesi, belediyede göçmen kökenliler için kota uygulaması kararı aldı. Buna göre 2026 yılında belediye personelinin yüzde 17’sinin göçmen kökenli olması öngörülüyor. Bu hedefe ulaşabilmek için ise yeni yapılacak işe alımların yüzde 30’unun göçmen kökenli olması gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da kadınların, siyasette ve şirket yönetimlerinde yeteri kadar temsilini sağlamak için kadın kotası uygulaması sürekli tartışıldı. Siyasette kadın kotası konusunda öncülüğü Yeşiller Partisi çekerken, diğer partiler de bunu uygulamaya başladı. Kadın kotası kadar zaman zaman kamu kurumlarında göçmen kotası da gündeme geldi. Kamu kurumlarında çalışan göçmen kökenlilerin sayısını artırmak için göçmenlerin nüfusa oranına göre kamu kurumlarında göçmen kökenli personel için kota önerisi zaman zaman tartışıldı. Çoğunlukla göçmen dernekleri tarafından gündeme getirilen göçmen kotası talebi ise şu ana kadar hiçbir yerde hayata geçirilmedi. Berlin eyalet hükümetinin önceki yasama döneminde gündeme getirdiği konu, anayasaya aykırı olacağı gerekçesiyle kabul görmemişti.

Haberin Devamı

HANNOVER’DE BİR İLK
Ancak Hannover Büyükşehir Belediyesi, belediyede göçmen kökenliler için kota uygulaması kararı aldı. Hannoversche Allgemeine Zeitung gazetesinin haberine göre, 2026 yılında belediye personelinin yüzde 17’sinin göçmen kökenli olması öngörülüyor. Bu hedefe ulaşabilmek için ise yeni yapılacak işe alımların yüzde 30’unun göçmen kökenli olması gerektiği belirtildi. Yeşiller Partisi’nden Hannover Belediye Başkanı Belit Onay, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Hep birlikte tüm Hanoverlilerin burada iyi, mutlu ve ayrımcılığa uğramadan yaşamalarını ve bu kent toplumunu eşit bir şekilde şekillendirmeye yardımcı olmalarını sağlamayı arzuluyorum” dedi. Ancak halihazırda çalışanların arasında kimlerin göçmen kökenli olduğu bilinmiyor. Çalışanlar arasında Alman vatandaşlığına geçmiş olanlar sadece vatandaşlıklarıyla kayıtlı olduğu için bir çalışanın göçmen kökenli olup olmadığı ancak yapılacak bir sorgulamayla belirlenebilecek. Bu da yasal olarak zorunlu kılınamıyor. Bu nedenle anketin gönüllülük esasına dayalı olarak yapılacağı belirtildi.

BAKMADAN GEÇME!