Almanya uyum ülkesi olacak

Güncelleme Tarihi:

Almanya uyum ülkesi olacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2008 15:36

Berlin'de düzenlenen "3. Uyum Zirvesi"nde, şimdiye kadarki gelişmelerin bir bilançosu çıkarılırken, ileriye dönük hedefler de belirlendi. 20'yi aşkın Türk temsilcinin katıldığı zirveyi yöneten Başbakan Merkel, "Almanya'yı 'uyum ülkesi' haline getirilmeye kararlıyız" dedi.

Haberin Devamı

Alman Başbakan Angela Merkel dün Berlin'de Almanya'da yaşayan göçmen kökenliler ile ekonomik, politik, işveren, sendika ve sanat çevrelerinden 150'ye yakın temsilcinin katılımıyla düzenlenen 3. Uyum Zirvesi'nde, Almanya'yı bir 'uyum ülkesi' haline getirmekte kararlı olduklarını söyledi.

"Bunun için gereken her türlü önlemi almayı sürdüreceğiz. Hedefimiz uyumu katılımla sonuçlandırmak" diyen Başbakan Merkel'in başkanlığında toplanan zirvede Ulusal Uyum Planı çerçevesinde üstlenilen sorumluluklar ve bulunulan vaatler yeniden gözden geçirilirken, şu ana kadar gerçekleştirilen projelerin bir değerlendirmesi de yapıldı.

Toplumsal katılım

Zirveden sonra Federal Çalışma Bakanı Olaf Scholz, Saksonya Eyalet Başbakanı Stanislaw Tillich, Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Vietnam Kökenli Göçmen Dernekleri Birliği Başkanı Phong Kollath ve Göçmen Örgütler Federal Çalışma Birliği Başkanı Mehmet Tanrıverdi ile ortaklaşa basın toplantısı düzenleyen Başbakan Merkel, hedefinin artık buralı olan göçmen insanlara her alanda şans eşitliği sağlamak olduğunu belirterek, 'Hedef uyumu katılımla sonuçlandırmaktır' dedi.

Başvuruları alıyoruz

Basın toplantısında Hürriyet Berlin temsilcisi Ahmet Külahçı'nın 'ABD'de göçmen kökenli bir başkan seçildi. Almanya'da da göçmen kökenli birinin ne zaman başbakanlık koltuğuna oturur" sorusuna Çalışma Bakanı Olaf Scholz, 'Bugünden itibaren başvurular kabul edilecek' diye şaka yollu bir yanıt verirken, Başbakan Merkel de şunları söyledi:

'Biz demokratik bir ülkeyiz. Bu nedenle doğal olarak bütün tarihi kökenlere sahip adayları kabul edebiliriz. Ama siz doğru bir şey söylediniz. Bugün biz çeşitli politik parti mensubu milletvekillerinin ilginç tebliğler duyduk.

Topluma katkıda bulunan farklı kökenden temsilci sayısı azdır. Özellikle bizim partimizde bu alanda eksikliklerimiz var. Bu ilk adımdır. Öte yandan var olan tüm sorunlara rağmen ülkemizde eşit haklarda ulaşılan noktadan biraz gurur duyuyoruz. Dün ABD'deki başkan seçimlerinden çok sevinç duydum. Ben de sevindim. Şahane bir atmosfer vardı."

Uyum Konseyi

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Göç ve Uyum Bakanı Armin Laschet, bu yıl 3'üncüsü yapılan Uyum Zirvesi'nin çok önemli ve olumlu bir sinyal niteliği taşıdığına dikkat çekti. Laschet, Fransa'daki 'Haut Conseil a l'Integration' örneğinde olduğu gibi, belirli aralıklarla sistematik olarak biraraya gelecek bir 'Federal Uyum Konseyi' oluşturulmasını önerdi.

Fransa'daki bu konseyin yıllardır başarılı uyum çalışmaları yaptığını hatırlatan Laschet, 15-20 kişiden oluşacak bu konseyde Uyum Zirvesi'ne katılanların görev alabileceğini söyledi.

Uyum alanındaki gelişmelerle ilgili belirli dönemlerde bir rapor hazırlanmasını da gündeme getiren Laschet, bağımsız bir kurum tarafından hazırlanacak bu rapor ışığında yeni politikalar üretilebileceğini belirterek kısa bir süre önce oluşturulan Uyum ve Göç Uzmanları Konseyi Başkanı Prof. Klaus Bade'nin bu görevi üstlenebileceğine de işaret etti.

Kimler katıldı

3. Uyum Zirvesi'ne ve zirve öncesi Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer'le yapılan değerlendirme toplantısına, aralarında Doğan Media International Genel Müdürü Sevda Boduroğlu'nun da bulunduğu 20'nin üzerinde Türk temsilci katıldı.

Kerim Arpad, Yasemin Akkuş, Yasin Akkuş, Bekir Alboğa (DİTİB), Berrin Alpbek (FÖDET), Zeynep Balazümbül (Deukisch), Dr. Yaşar Bilgin (Türk-Alman Sağlık Vakfı), Kadir İlhan, Prof. Recep Keskin (ATIAD), Gül Keskinler (Alman Futbol Federasyonu), Kenan Kolat (TGD), Kenan Kubilay, Kenan Küçük, Mehmet Kılıç, Aygül Özkan, Kemal Şahin, Ramazan Salman, Nihat Sorgeç, Mehmet Tanrıverdi, Ali Ertan Toprak (AABF), Saadettin Tüzün (TD Platformu), Hüseyin Yılmaz (TUH) zirvede Türk ve Türk kökenli göçmenleri temsil etti.

İlerleme raporu

Önceki gün Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan Ulusal Uyum Planı'yla ilgili 'İlerleme Raporu'nda hükümetin hayata geçirilen taahhütnameleri şu şekilde sıralandı:

a)Uyum kursları:
- Uyum kursları belirli hedef gruba yönelik 900 saate çıkartıldı.
- Uyum kursu bitirme sınavına katılanların oranı arttı. Dil kursu bölümünde hedefe ulaşamayanlar için 300 saatlik ek kurs konuldu.

b)Eğitim, meslek eğitimi ve iş piyasası:
- Hükümet, göçmenlerin eğitimdeki başarı seviyelerini yükseltmek amacıyla yatırımlar yaptı.
- Çocukların küçük yaşta yuvaya gönderilmesi için adımlar atıldı.
- Tam gün okullar için hazırlanan ve 4 milyar Euro'luk programın süresi uzatıldı.

c)Kadınlar ve kızlar
- Federal Hükümet zorla evliliklerin önüne geçebilmek ve kurbanlara yardımcı olabilmek için bu konudaki istitistik durumu iyileştirmek için girişimde bulundu.

d)Yerel düzeyde uyum
- 'Sosyal şehir' projesi, mağdur durumdaki semtlerin daha iyi ikamet ve yaşam şartlarına kavuşabilmesi için önemli bir çıkış noktasıdır.
- Ülke genelinde 500'den fazla semtteki 320'ye yakın dernek destekleniyor.

e)Kültürel Entegrasyon
- Hükümete bağlı Kültür Vakfı, kültürlerarası diyaloğu önemli bir görev olarak ele alıyor.

f)Sporla Uyum
- Hükümet, spordaki uyum potansiyelinin öneminin bilincindedir.
- Hükümet 1989'dan bu yana Sporla Uyum Programını desteklemektedir. Ülke genelinde, göçmenlere hitap eden 500'den fazla spor derneğinde çoğulcu spor faaliyetleri yapılmaktadır.

g)Medya ile uyum
- Hükümet, eyaletler ve kamu ve özel medya temsilcileriyle, uyumun medya aracılığıyla yayılabileceği konusunda hemfikirdir.

h)Vatandaşın angajmanıyla uyum
2007 yılında hayata geçirilen 'Sivil Angaje-birlikte, birbirimiz için' adlı inisiyatifle, göçmenlerin angaje olması güçlendirilmiştir.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!