ALMANYA UTANIYOR

Güncelleme Tarihi:

ALMANYA UTANIYOR
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2011 09:46

Almanya Başbakan Merkel aşırı sağ teröristlerin işlediği cinayetleri Almanya’nın utancı olarak değerlendirirken,olayların tüm detayı ile ortaya çıkarılacağını bunun için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da neonazilerin sekizi Türk, biri Yunan ve bir de polis memurunu öldürmesinin ortaya çıkmasından sonra tepkiler artıyor. Başbakan Angela Merkel, dün Leipzig kentinde partisinin düzenlediği kurultayda olayla ilgili açıklamalarda bulundu. Merkel, Leipzig’deki CDU kurultayında delegelere yönelik yaptığı konuşmasının bir bölümünü terör olaylarına ayırdı. Neonazilerin işlediği seri cinayetleri sert bir dille kınadı. 2000 yılından bu yana sekiz Türk ve bir Yunan’ın aşırı sağcılar tarafından öldürülmesiyle ilgili olarak, Merkel, “Bu Almanya için utanç verici bir durumdur” dedi. Merkel, olayların aydınlatılması için elinden gelen her şeyi yapma sözünü de verdi.

Böhmer: Çok üzgünüm

Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer de, Berlin’de yaptığı açıklamada, aşırı sağcıların bugüne kadar fark edilmeden cinayet işleyebilmiş olmasından dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirterek, cinayetlerin bir an önce açıklığa kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Hafife mi aldık?

Aşırı sağın bugüne kadar hafife alınıp alınmamış olduğunun da araştırılması gerektiğini ifade eden Böhmer, Almanya’da insanların çok büyük çoğunluğunun, kökeni ne olursa olsun tüm insanlarla barış içinde yaşamak istediğini, ülkesinde yabancı düşmanlığına, nefrete ve şiddete yer olmaması gerektiğini düşündüğünü vurguladı. Böhmer, Aşırı sağcı ‘üçlü’nün işlediği bu suçlar tam bir insan hakları ihlalidir. Kurbanların yakınlarına ve ailelerine en derin üzüntülerimi iletirim.” dedi.

Neden fark etmedik?

Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich de, 2000 yılından beri işlenen seri cinayetlerle aşırı sağcıların bir ilgisi olduğunun bugüne kadar görülememiş olmasının çok endişe verici olduğunu belirterek, Thüringen Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi’nden olayların aydınlatılmasını istedi.

ADALET YERİNİ BULSUN

TÜRKİYE’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet, seri cinayetlerle ilgili olarak Alman makamlarla ilişki içinde olduklarını ve gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Büyükelçi Acet, şunları söyledi:
“Büyükelçiliğimiz ve Başkonsolosluklarımız Almanya’daki vatandaşlarımızın çıkarlarının korumakla mükelleftir. İlgili makamlara temas halindeyiz ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Neonazi cinayet grubunun ortaya çıkartılması uzun bir zaman almıştır. Bundan sonraki süreçte adaletin yerini bulmasını bekliyoruz. 1990’lardan bugüne bu ülkede pek çok Türkün hayatını kaybetmesine yol açan yangınları, kundaklamaları, saldırıları endişeyle izledik. Aşırı sağın asla azımsanmayacak bir tehlike olduğunun farkındalığıyla hareket etmek gerekir diye düşünüyorum. Cinayete kurban giden vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyoruz.”

KOMİSYON KURULSUN

Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir:
Araştırma komisyonu kurulmasını istiyoruz. Olanlar perde arkasında, meclisin gizli komisyonlarında tartışılmamalı. Kamuoyu detaylı bilgilenmeli. Uzun süre bilgi toplayamayan eyalet anayasa istihbarat teşkilatının niçin var olduğunu insanlar haklı olarak soruyor. Eyalet istihbarat birimleri Federal Anayasa teşkilatına devredilmeli. Bu olayda sadece Aysberg’in üst kısmını biliyoruz. Cinayetleri aydınlatmak borcumuzdur.

AÇIKLIĞA KAVUŞSUN

Sol Parti Federal milletvekili Sevim Dağdelen:
Irkçıların göçmenlere karşı işlediği cinayetlerde gizli istihbarat örgütünün rolü tüm açığı ile ortaya dökülmeli. Varsa sorumluluğu olan görevliler mahkeme karşısına çıkarılmalı.

GÖZARDI EDİLDİLER

Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth:
Sadece Türk oldukları için insanları öldürdüler. Aşırı sağcı kesimler gözardı edildi. Aşırı sağcı tehlike gözardı edildi. İstihbarat elemanlarının tanıdıkları teröristler nasıl oluyor da kayboluyor? İstihbaratçılar, emniyet görevliler ve savcıların işi ne? Irkçı partiler yasaklanmalı. Ortak tavır almalıyız.

TEK OLAY BU DEĞİL

Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat:
Almanya’da varolan ırkçılığın yeni bir biçimi. Bu olayı tek bir olay olarak değerlendirmemek lazım. Bu olaylar geçmişte Rostock, Mölln, Solingen ve diğer kentlerde meydana gelen ırkçı saldırılarla bağlantılı olarak görülmeli. Almanya’da ırkçılık çok az tartışılıyor. Almanya’da ırkçılığı yeniden ele alıp tartışmak lazım.

UMARIM GİZLİ KALMAZ

Yeşiller Berlin Eyalet Milletvekili Özcan Mutlu:
Büyük bir facia. Olayın aydınlatılması sevindirici. Irkçıların 21’nci yüzyılda bu tür terör eylemlerine cesaret edip cinayet işlemeleri akıl durgunluğudur. Güvenlik güçleri tarafından bugüne kadar herhangi bir ipucu bulunmaması ve suçluların yakalanmaması ilginç. Aydınlanma biçimi de çok ilginç. Umarım gizli kalan bir tarafı kalmaz.

HEP VARDI

SPD milletvekili Dilek Kolat:
Almanya’da ırkçılık bir şekilde her zaman vardı. Bu artık görüşülmeli. Yabancılara girişilen saldırılar karşısında yetkili kişilerin ilk cümlesi hep ‘ırkçılıkla ilgisi yoktur’ oluyordu. Bu olayda gördük ki hızlı tespitlerden artık vazgeçilmeli. Irkçılığa dayanan terör eylemleri kabul edilip ondan sonra hareket edilmeli.

BUNLAR TETİKÇİ

Turan TBB sözcüsü Hilmi Kaya:
İşlenen cinayetler şüphesiz sadece aşırı sağ örgütün işi değil. 1990’da başlayan göçmenlere yönelik verilen olumsuz mesajlar bu cinayetleri ve saldırıları tetikliyor. Yakalananlar ve intihar etti denilenler sadece tetikçi. Asıl suçlular ırkçılığı tolere eden ve bunlara karşı oy kaygısı ile mücadelede sessiz kalan siyasetçiler ve ırkçılığı körükleyen basındır.

İHMAL VAR

Sol Parti Milletvekili Hakan Taş:
Olayları kınıyoruz. Thüringen’deki gizli istihbarat örgütünün olaylar ile ilgili seyirci kalması ve katillere ulaşmaması ve polisin ihmali de kabul edilemez.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!