Almanya, Uniper’e ortak oldu

Güncelleme Tarihi:

Almanya, Uniper’e ortak oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2022 14:42

Alman devleti, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın ardından enerji fiyatlarının büyük ölçüde artması üzerine mali sıkıntıya düşen enerji tedariki şirketi Uniper’e ortak oldu.

Haberin Devamı

HİSSELERİNİN çoğu Finlandiya’nın Forum şirketine ait olan Alman Uniper şirketinin, yaşanan mali sıkıntıları aşabilmesi için Alman hükümeti devreye girdi. SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümeti, Uniper şirketinin hisselerinin yüzde 30’unu satan alarak ortak oldu. Başbakan Olaf Scholz, Allgaeu’daki tatiline ara vererek, dün Berlin’de Uniper yönetimi ve ilgili birimlerin temsilcileriyle bir araya geldi. Görüşmelerden sonra bir açıklama yapan ve basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Scholz, hedefin, enerji güvenliği olduğunu söyledi. Almanya’nın enerji tedariki için Uniper şirketinin etkin bir rol oynadığını belirten Scholz, “Biz yurttaşlarımızın yanındayız. Bu zor dönemi birlikte aşacağız. Hiçbir yurttaşımızı, hiçbir işletmemizi yalnız bırakmayacağız. Yüzde 30 ortaklıkla Uniper’in de daha istikrarlı hale gelmesine katkıda bulunacağız” dedi. Scholz, şirketin, yapılan sözleşmeleri yerine getirebilmesi için serbest piyasada daha yüksek fiyata satın aldığı doğal gaz ve petrol nedeniyle sıkıntıya düştüğünü hatırlatarak, devlet bankası olan Yeniden Yapılanma İçin Kredi Enstitüsü’nün Uniper’e 9 milyar Euro kredi desteği vereceğini de açıkladı.

Almanya, Uniper’e ortak oldu
VATANDAŞA DESTEK SÜRECEK
Başbakan Scholz, önümüzdeki dönemde sıkıntı yaşanmaması için Kuzey Almanya sahillerinde enerji depoları inşasına başlandığını da söyledi. Artan enerji fiyatından hem yurttaşların hem de işletmelerin büyük ölçüde olumsuz yönde etkilendiğini belirten Scholz, “Kimseyi güç durumda bırakmayacağız. Herkes bundan emin olabilir” dedi. Scholz, hükümetin kriz döneminde yurttaşlara 30 milyar Euro maddi destek verdiğini belirtirken, yapılacak yeni yardımlar üzerinde çalıştıklarını da söyledi. Ayrıca, uzun süreli işsizlere, dar gelirlilere ve sosyal yardımla geçinenlere yapılan Hartz IV ödemeleri yerine daha fazla ‘Yurttaş Parası’ verilmesini içeren yurttaş reformunu yeni yıl itibariyle kesinlikle hayata geçirmekte kararlı olduklarını vurguladı.
Uniper, uluslararası piyasada gaz satın alarak Almanya’da depoluyor. Aynı zamanda hem Almanya’da hem de yurt dışındaki bazı nükleer santrallerde üretim de yapan şirket, Almanya’nın çeşitli kesimlerinde hem evlere hem de sanayi işletmelerine gaz dağıtımını sağlıyor.

BAKMADAN GEÇME!