Almanya Türk toplumu değerli büyüğünü kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Almanya Türk toplumu değerli büyüğünü kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2023 12:23

Almanya’daki Türk toplumunun sivil toplum çalışmalarında 2010’lu yıllara kadar aktif olarak hizmetlerde bulunan Almanya Türk Toplumu’nun (TGD) kurucularından Dr. Ertekin Özcan, dün Berlin’de yaşamını yitirdi. 1994’te TGD Kurucu Genel Başkanı olarak görev yapan Özcan’ın, geçen yıldan bu yana hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü belirtildi.

Haberin Devamı

ALMANYA Türk Toplumu’nun (TGD) kurucularından Dr. Ertekin Özcan, 30 Ağustos Çarşamba günü hayatını kaybetti. Özcan’ın vefatı başta Berlin olmak üzere Almanya çapında derin üzüntüyle karşılandı. Bir dönemler Berlin’de Büyükelçi olarak görev alan Osman Korutürk de Facebook hesabından paylaştığı mesajında Özcan’ın ailesine sabır ve başsağlığı diledi: “Ne kadar üzüldüm anlatamam. Ertekin, benim İstanbul Hukuk Fakültesi’nden sınıf arkadaşımdı. Hem benim oradaki görevim sırasında Berlin’de sık sık buluşmuş hem de CHP 2011 seçimleri öncesinde birlikte çalışmıştık. Başımız sağ olsun. Allah sevgili Ertekin’e rahmet eylesin, değerli eşine, ailesine ve bütün sevenlerine sabır ve metanet versin. Ruhu şâd, mekânı Cennet olsun.”

‘DERİN BİR ÜZÜNTÜ İÇİNDEYİM’
TGD kurucu başkanlarından ve Sol Parti Federal Meclis eski milletvekili Prof. Dr. Hakkı Keskin de Ertekin Özcan’ın vefatının ardından paylaştığı mesajında, “Almanyalı Türklerin eşit koşullarda ve eşit haklarla yaşamaları için on yıllardır kararlılıkla mücadele eden Dr. Ertekin Özcan’ı kaybettik. Dr. Ertekin Özcan, Almanyalı Türklerin, toplumun her alanında eşit haklara ulaşmaları, dışlanmamaları ve ırkçı saldırılara uğramamaları için öncelikle örgütlenmeleri gereğini gördü. Bunun için Almanya’daki yaşamı boyunca çalıştı, uğraş verdi... Akrabalarına, aile yakınlarına ve tüm dostlarına yürekten başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Derin bir acı ve üzüntü içindeyim” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘SENİ ÇOK ÖZLEYECEĞİZ’
TGD Eş Başkanı Gökay Sofuoğlu da üzüntüsünü şu sözlerle ifade etti: “Sevgili Ertekin, erken terk ettin bizi... Henüz son kitabın bitmemişti, yazacak çok anıların vardı. Almanya’da Türk toplumunun sivil hareketinin oluşmasına en büyük katkıları sunan önemli değerlerinden Ertekin Özcan, yakalandığı amansız hastalığa yenik düşerek bu sabah (dün) aramızdan ayrıldı. Ertekin Özcan, HDF, FÖTED, TBB ve Almanya Türk Toplumu gibi birçok etkili sivil toplum kuruluşlarının kurucusu idi. Büyük bir eğitim elçisi olarak, sayısız kitaplar yazdı. Şiirleri ile Almanya göç hareketini anlattı. Her zaman güler yüzlü, birleştirici ve yapıcı oldu. Seni çok özleyeceğiz sevgili öğretmenim...”

Haberin Devamı

ŞAİR VE EDEBİYATÇI
Özcan, 1946’da Erzincan’ın Çayırlı ilçesine bağlı, eski adı ‘Piriz’ olan Çaykent köyünde dünyaya geldi. Haydarpaşa Lisesi’ni 1965’te bitirdikten sonra Yüksek öğrenimini 1970’te İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. 1974’te Batı Berlin’de ‘Türk İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde aktif olarak çalıştı, 1975-76-77 yılları arasında ise sosyal demokrat eğilimli ‘HDF’nin kuruluş çalışmalarında yer aldı. Almanyalı Türklerin örgütlenmelerine ilişkin doktora çalışması da yapan Dr. Ertekin Özcan, aktif siyasi yaşamının yanı sıra şair ve edebiyatçı yönüyle de biliniyor. Yazdığı şiir kitabının dışında son olarak anıları üzerine bir kitap hazırlığı içindeydi. İlk şiir kitabı ‘Tükenişin Türküsü’ 1970’te, İstanbul’da yayınlandı. Ertekin Özcan evli ve iki kız çocuk babasıydı.

BAKMADAN GEÇME!