Almanya kritik bir yıla girdi

Güncelleme Tarihi:

Almanya kritik bir yıla girdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2024 13:15

Almanya’da siyaset açısından kritik bir yıla girildi. Bu yıl üç doğu eyaletinde eyalet seçimleri olacak. Üç eyalette de açık ara önde olan aşırı sağcı AfD’nin ilk kez bir eyalette tek başına iktidara geleceğine inananların sayısı oldukça fazla.

Haberin Devamı

SAKSONYA’da 25 Aralık ve 1 Ocak tarihleri arasında yapılan ve 10 bin 7 kişinin katıldığı kamuoyu yoklamasının sonuçları tehlikenin boyutunu ortaya koydu. Saechsische Zeitung gazetesi adına Civey kamuoyu araştırma şirketi tarafından yapılan ankete göre SPD yüzde 3’e düştü, hatta kırsal kesimlerde yüzde 2’lere bile geriledi. Oyunu 4 puan artıran AfD yüzde 37 ile güçlü parti görünürken, CDU önceki ankette olduğu gibi yüzde 33’te kaldı. Ankete göre Sol Parti yüzde 8, Yeşiller ise yüzde 7 FDP yüzde 1 oy alacak. Bu sonuçlara göre Saksonya’da şu andaki CDU, Yeşiller ve SPD’den oluşan koalisyonun kurulması mümkün değil. Oylama bu şekilde sonuçlanırsa, AfD ya da CDU’nun Yeşiller ve Sol Parti ile bir ittifak kurması gerekecek. 2019 eyalet seçimlerinde CDU yüzde 32,1, AfD yüzde 27,5, Sol Parti yüzde 10,34 ve Yeşiller yüzde 8,6 oy alırken, SPD 7,7, FDP yüzde 4,5 oy almıştı.

Almanya kritik bir yıla girdi

AfD Thüringen eyalet lideri Björn Höcke

Haberin Devamı

ÜÇ EYALETTEN BİRİNDE!..
Almanların çoğunluğu, AfD’nin bu yıl ülkenin doğusunda yapılacak üç eyalet seçiminden en az birinde mutlak çoğunluğu elde ederek eyalet başbakanını çıkarabileceğini düşünüyor. Kamuoyu araştırma enstitüsü YouGov tarafından Alman Haber Ajansı (dpa) adına yapılan ankete katılanların yüzde 53’ü böyle bir senaryonun olası olduğunu düşünürken, sadece yüzde 32’si bunun mümkün olmadığı görüşünde. Almanya’nın doğu eyaletlerinde ise yüzde 58’e varan bir kesim AfD’nin üç eyaletten birinde iktidara gelmesini ve eyalet başbakanı çıkarmasını bekliyor. Almanya’da eylül ayında Saksonya, Thüringen ve Brandenburg eyaletlerinde seçim olacak. Her üç eyalette de AfD anketlerde açık ara önde. Brandenburg’da SPD’li Dietmar Woidke şu anda CDU ve Yeşiller ile koalisyona başkanlık ediyor. Saksonya’da CDU’lu Michael Kretschmer, Yeşiller ve SPD ile koalisyonda hükümete başkanlık yapıyor. Thüringen’de ise SPD ve Yeşiller ile koalisyon kuran Sol Parti’den Bodo Ramelow, eyalet başbakanı olarak görev yapıyor.

Haberin Devamı

SEÇMENLERİN SİLKELENMESİ ÖNEMLİ
AfD’nin yükselişi parti kapatma tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. SPD Eş Genel Başkanı Saskia Eşken, Alman Haber Ajansı’na (dpa) verdiği yeni yılın ilk röportajında AfD bağlamında parti yasaklanmasının seçenek olarak görülmeye devam etmesi gerektiğini kaydetti. Esken, “Böyle bir parti yasağı haklı olarak yüksek engellere tabi. Ancak ben bunu gözden geçirmeye devam etmemiz gerektiğine inanıyorum. AfD’nin yasaklanması hakkında konuşmamız ve seçmenlerin silkelenmesi önemli” dedi. AfD’nin aşırı sağcı bir ağın parçası olduğunu, eleştirel gazetecilerin listesini tuttuğunu ve AfD’yi eleştiren öğretmenler için ihbar portalları kurduğunu belirten Esken, “İnsanları kışkırtmak için her konuyu kullanıyor. Benim için bu açıkça anti-demokratik bir durum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!