Almanya kalifiye iş gücü açığına çözüm arıyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya kalifiye iş gücü açığına çözüm arıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2011 16:31

Almanya'nın nitelikli eleman açığını kapatmak için ülkeye yeni göçmenler kabul etmesi, iç siyasette tartışma yarattı. Vakıfların desteğiyle oluşturulan yeni bir grubun sorunun çözümü için partiler üstü öneriler getireceği açıklandı.

Haberin Devamı

Deutche Welle, Federal Alman İstatistik Dairesi'nin 2030 yılına kadar ülkede 20 yaş altı nüfusun yüzde 17 azalacağını, 65 yaş üstü nüfusun ise yüzde 33 oranında artacağı tahmini yaptığını bildirdi. Nüfusu giderek yaşlanan Almanya'da kalifiye eleman açığının önümüzdeki yıllarda artacağı ifade edildi. Federal İstihdam Dairesi'nin son tahminlerine göre 2025 yılına kadar Almanya'da nitelikli işgücü yaklaşık 6,5 milyon azalacak. Bu soruna çözüm için getirilen öneriler arasında Almanya'ya nitelikli işgücü göçünün artırılması yer aldı. Ancak nitelikli işgücü göçünün hangi kriterlere göre, hangi ülkelerden olacağı siyasi partiler arasında tartışmaya neden oldu.


Bu tartışmaların sona ermesine katkı sağlamak üzere Kalifiye İşgücü ve Göç Üst Düzey Uzlaşı Grubu oluşturularak basın toplantısı ile tanıtıldı. Almanya'nın çeşitli kentlerinde faaliyet gösteren Mercator, Vodafone, Freudenberg, Körber ve Robert Bosch vakıflarının girişimiyle oluşturulan grup, ekim ayına kadar Federal Alman Meclisi'ne sorunun çözümüne ilişkin öneriler sunmayı hedefledi. Essen merkezli Mercator Vakfı Müdürü Bernhard Lorentz, Hrıstiyan Birlik Partileri (CDUCSU), Hür Demokrat Parti (FDP), Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve sendika temsilcilerinin yer aldığı 13 kişilik grubun, halen yürürlükte olan Göç Yasası'nı tartışarak, Alman Meclisi ve Eyalet Temsilciler Meclisi'ne bütün partiler tarafından kabul edilme şansı yüksek olan öneriler sunacağını söyledi.

Haberin Devamı

Lorentz, Almanya'da 2005 yılında yürürlüğe giren Göç Yasası nedeniyle ülkeye göçün zorlaştırıldığını, 2007-2009 yılları arasında Almanya'ya 363 kalifiye göçmen kabul edilirken, bu sayının İngiltere'de sadece 2009 yılının ilk üç ayında 15 bine ulaştığını belirtti. Almanya'da nitelikli eleman açığının bulunduğu bütün siyasi parti ve toplumun farklı kesimleri tarafından kabul edilmesine rağmen, ülkeye işgücü göçü tartışma yarattı. Kalifiye göçmenlerin tercih etmediği Almanya'yı göç veren bir ülke haline geldiğini vurgulayan Kalifiye İşgücü ve Göç Üst Düzey Uzlaşı Grubu Eş Başkanı Armin Laschet (CDU), bu sorunun çözümü için partiler arasındaki tartışmaya son verilmesi gerektiğini belirtti. Eski Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum Bakanı Laschet, önem taşıyan noktalar arasında, bu konuda partiler arasında tartışma olmaması, partiler üstü bir çözüm bulunması ve Almanya?nın çıkarlarına göre ülkenin ne tür göçe ihtiyacı olduğunu duygusallıktan uzak, nesnel biçimde belirleyecek bir atmosferin yaratılması olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Almanya?da özellikle Hıristiyan Demokrat Birlik ile "kardeş parti" konumundaki Hıristiyan Sosyal Birlik'in, ülkeye göçe sıcak bakmadığı biliniyor. Hıristiyan Sosyal Birlik partisinin lideri Horst Seehofer, Türk ve Arapların Almanya'ya göçüne sınırlama getirilmesi gerektiğini savunurken Hıristiyan Demokrat Birlik Parti'den Laschet, bir göçmenin niteliklerinin daha önemli olduğunu söyledi.


Kalifiye İşgücü ve Göç Üst Düzey Uzlaşı Grubu'nun ilk toplantısını mayıs ayında yapması planlanıyor. Ekim ayına kadar üç toplantı yapması beklenen Uzlaşı Grubu, işgücü göçünün önündeki engelleri ve bu engellerin kaldırılmasına ilişkin önerileri tartışacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!