Almanya göçmenlerle daha yaratıcı oldu

Güncelleme Tarihi:

Almanya göçmenlerle daha yaratıcı oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2011 14:18

Hürriyet ile DB Services işbirliğinde Berlin’de gerçekleştirilen ‘Hürriyet Tanıklığında Göçün50 Yılı’ adlı serginin açılışında konuşan SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, göçmenlerinAlman kimliğini zenginleştirdiğini ve Almanya’nın daha yaratıcı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

HÜRRİYET Gazetesi’nin göçün 50’nci yılı dolayısıyla hazırladığı ‘Hürriyet Tanıklığında Göçün 50 Yılı’ adlı sergi, Alman Demiryolları’nın (DB) Berlin’deki DB Services binasında açıldı. Hürriyet ile DB Services ortaklığındaki serginin açılışında konuşan SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, göçmenlerin Alman kimliğini zenginleştirdiğini söyledi. Gabriel, “Göçmenlerle birlikte Almanya daha yaratıcı, daha yenilikçi ve daha enternasyonal oldu” dedi.

Serginin açılışına Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet, Başkonsolos Mustafa Pulat, SPD Avrupa Parlamentosu milletvekili İsmail Ertuğ, Yeşiller Eyalet milletvekili Özcan Mutlu ve SPD Eyalet Milletvekili Ülker Radziwill ile çok sayıda davetli katıldı. Sergi, 20 Kasım’a kadar açık kalacak.

Almanya göçmenlerle daha yaratıcı oldu


Ortak geleceğimizi konuşma zamanıdır

Serginin açılışında konuşan Doğan Medya International Genel Müdürü Sevda Boduroğlu ise Hürriyet’in ilk yıllarından bu yana göçe eşlik ettiğini söyledi. Sergiyi izleyenlerin birinci neslin ne kadar cesur olduklarına tanıklık edeceklerini belirten Sevda Boduroğlu, şunları söyledi:

“Dilini bilmedikleri, kültürünü ve geleneklerini tanımadıkları bir hedefe doğru yola çıktılar. Ailelerine, çocuklarına daha iyi bir gelecek için yola çıktılar ve sevenlerini geride bıraktılar. Ellerinde sadece tahta bavulları vardı. Tek kelime bilmeden günlerce fabrikalarda, küçük ve orta ölçekli işletmelerde çalıştılar. Alman ekonomisinin kalkınmasına büyük katkı sağladılar. Birinci nesil için radyo ve gazete o dönemde memleketle olan tek bağlantıydı. Hürriyet, kaldıkları yurtlarda birinci neslin yaşamlarının bir parçasıydı. Nesiller sonra da Hürriyet onlara eşlik etti. Gazeteyi yıllarca takip edenler bu gelişmeyi görürler. Sergimizi gezerken bu başarı hikâyelerine şahit olacaksınız.”

Türklerin Alman toplumuna uyum sağladıklarını belirten Sevda Boduroğlu, genç neslin Türkiye sevgisini kalplerinde yaşattıklarını ancak Almanya’yı da vatan olarak tanımladıklarını belirtti. Göçmen gençlerin Almanca ve Türkçe iki anadile olduklarını belirten Boduroğlu, şöyle devam etti: “Ülkenin gelişimine katkı sağlıyorlar. Artık milletvekili oldular, bakan oldular. Ama anne ve babaları tarafından seçilemiyorlar, çünkü onların tek pasaportu var. Umarım çifte vatandaşlık sorununu da kısa süre içinde çözeriz. Bugün Türk kökenli sporcular Alman takımında oynuyor. Sinem Turaç gibi Türk kökenli hakemler var. Feridun Zaimoğlu, Emine Sevgi Özdamar Almanca yazılar kaleme alıyor, Fatih Akın gibi yönetmenler ve Sibel Kekilli gibi oyuncular Almanya adına ödül kazanıyor. Türk işverenler yeni işyerleri yaratıyor. Bugün binlerce doktor, avukat, mühendis, kuaför, taksici, vatandaşı oldukları Almanya’nın hizmetindeler. Artık uyumdan çok, ortak geleceğimizden konuşma zamanıdır. Ben burada huzurlarınızda katkılarından dolayı birinci nesle teşekkür etmek istiyorum.”

Panel düzenlenecek

20 Kasım’a kadar Elisabeth-Schwarzhaupt- Platz 1, 10115 Berlin adresindeki DB Services binasında açık kalacak olan ‘Hürriyet Tanıklığında Göçün 50 Yılı’ sergisi, 10.00 ile 18.00 arasında ziyaret edilebilecek. Ayrıca 19 Kasım’da serginin gerçekleştiği yerde kültür, sanat, siyaset ve bilim dünyasından katılımcıların yer alacağı bir panel düzenlenecek.

Türklerin başarısı iki ülkenin de çıkarınadır

Hürriyet’in açtığı serginin kendisinde göç hatıralarını canlandırdığını belirten Büyükelçi Ahmet Acet ise Türk göçmenlerin Almanya’nın ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağladığını belirtti. Büyükelçi Acet, şöyle konuştu: “Hürriyet’in Almanya’daki tarihi en az göç tarihi kadar eskidir. Hürriyet’in ilk sayıları postayla geliyordu. Yılar sonra modern matbaalarda ve temsilcilikleriyle Almanya’da ve Avrupa’daki Türklerin sesi oldu.” 50 yıl önce misafir işçi olarak gelen Türklerin aralarından bugün milletvekili, siyasetçi, başarılı sporcular, doktorlar, sanatçılar ve başarılı işverenler çıktığını kaydeden Büyükelçi Acet, “3 milyon Türk, Alman toplumunun her alanında temsil ediliyor. Almanya’daki Türklerin başarısı hem Almanya’nın hem Türkiye’nin çıkarınadır” dedi.

Almanya göçmenlerle daha yaratıcı oldu


Göç kitabı hediye etti

Hürriyet Gazetesi Avrupa Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Halit Çelikbudak, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’e, Hürriyet’in bastırdığı ‘Hürriyet tanıklığında göçün 50 yılı’ adlı kitabı hediye etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!