Almanya´da yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

Almanya´da yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2005 00:00

Almanya’da Başbakan Gerhard Schröder´in erken seçime gidilmesini istemesinden sonra anamuhalefet Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) CDU lideri Angela Merkel’in başbakan adayı olmasını resmen ilan etti.

Haberin Devamı

Almanya´da erken seçim tartışmaları devam ederken ülkenin tarihinde ilk kez bir kadına başbakan koltuğuna oturma yolu açıldı.

Anamuhalefet Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), Angela Merkel’in muhtemelen 18 Eylül’de yapılacak erken seçimlerde muhafazakar kanadın başbakan adayı olmasını kararlaştırdı.

``Kardeş partiler’’ olarak nitelenen CDU ve CSU Merkez Karar Yönetim Kurulu’nun (MKYK) dün Berlin’de ortaklaşa yaptığı toplantıda, Merkel’in başbakan adaylığı resmen ilan edildi.

2002 yılında yapılan genel seçimler öncesi başbakan adaylığını CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Edmund Stoiber’e kaptıran Angela Merkel, daha şimdiden ``Almanya’nın ilk kadın başbakan adayı’’ olarak tarihe geçti.

Kahvaltıda Stoiber yemekte ise Merkel

Angela Merkel’in muhafazakar kanadın başbakan adayı olması karırının önceki akşam birlikte yenen akşam yemeğinde alındığı öğrenildi.

Merkel ile Stoiber’in bazı yöneticilerin de katıldığı akşam yemeğinde yıllardır süregelmeke olan başbakan adayı tartışmalarına açıklık kazandırdığı kaydedildi.

CDU ile CSU’nun dün ortaklaşa yaptığı toplantıda, Edmund Stoiber, Merkel’in başbakan adayı olmasını önerdi. Oylama yapılmadan MKYK üyeleri alkışla Merkel’in adaşlığını onayladı.

2002 yılında Edmund Stoiber’in başabakan adayı olması kararı Stoiber ile Merkel arasında sabah kahvaltısında kararlaştırılırken Merkel’in adaylığına 3 yıl sonra akşam yemeğinde karar verildi.


Merkel kimdir?

Almanya’nın ilk kadın başbakanı olarak tarihe geçmeyi hedefleyen Angela Merkel, 17 Temmuz 1954 tarihinde Hamburg’da doğdu. Doğumundan kısa bir süre sonra papaz olan babası Doğu Almanya olarak nitelenen Demokratik Almanya Cumhuriyeti’nin (DDR) Uckermark beldesinde iş bulduğu için Merkel ailesi oraya taşındı.

Merkel1973 yılında liseyi bitirdikten sonra Leipzig Üniversitesi’nde fizik öğrenimi gördü. Daha sonra Bilim Akademisi’nde görev aldı.

Merkel, tarihe karışan DDR’de hür seçimle göreve gelen ilk ve son hükümet döneminde 1990 yılında Hükümet Sözcü Yardımcılığı yaptı. 1990 yılı aralık ayında CDU üyesi oldu.

1991-1994 yılları arasında Federal Aile Bakanlığı, 1994-1998 yılları arasında da Federal Ulaştırma Bakanlığı yaptı. 10 Nisan 2000 tarihinde CDU Genel Başkanı seçilen Merkel, 2002 yılı eylül ayından beri de CDU/CSU meclis grup başkanlığını yapmakta.

CDU ve CSU’lu adaylar

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 23 Mayıs 1949’da Anayasa’nın kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nde CDU’nun ilk başbakan adayı seçimleri SPD’li Kurt Schumacher’e karşı kazanan ve ülkenin ilk başbakanı olan Konrad Adenauer’di. Adenauer 1963 yılına kadar görevde kaldı.

Almanya’daki ``Ekonomi mucizesinin babası’’ olarak nitelenen CDU’lu Ludwig Erhard 1963-1965 yılları arasında başbakanlık yaptı.

CDU’lu Kurt Georg Kiesinger de 1966-1969 yılları arasında Almanya’da CDU/CSU ve SPD’nin oluşturduğu ``ilk ve son büyük koalisyon’’da başbakanlık yaptı.

CDU’nun o dönemdeki Genel Başkanı Rainer Barzel, 1972 yılındaki seçimlere muhafazakar kanadın başbakan adayı olarak katıldı. Ancak SPD lideri Willy Brandt’a karşı seçimleri kaybetti.

1976 yılındaki genel seçimlere Helmut Kohl CDU/CSU’nun başbakan adayı olarak katıldı. Ancak SPD’li başbakan Helmut Schmidt karşısında tutunamadı. Kohl, 1982 yılında FDP’nin ``Cephe değiştirmesi’’ sayesinde başbakanlık koltuğuna oturdu.

1998 yılına kadar da aralıksız olarak 16 yılı aşkın bir süre başbakanlık yaptı.

Dönemin CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Franz -Josef Strauss da 1980 yılındaki genel seçimlere CDU/CSU’nun başbakan adayı olarak katıldı. Ancak Helmut Schmidt karşısında tutunamadı.

2002 yılında da CSU Genel başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Edmund Stoiber, Gerhard Schröder’e karşı muhafazakar kanadın başbakan adayı olarak yarıştı.

Stoiber, sandıklar açılmaya başladıktan sonraki saatlerde kendisini başbakanlık koltuğunda gördü. Ancak ilerleyen saatlerde SPD ile Yeşiller’in kıl payı önde olduğu belirlenince Eyalet Başbakanı olarak Münih’e geri dönmek zorunda kaldı.

Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!