Almanya´da kuş gribi alarmı

Güncelleme Tarihi:

Almanya´da kuş gribi alarmı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2006 00:00

Almanya’nın Rügen adasında da bazı kuşların kuş gribinden ölmesi üzerine kanatlılara \"kafes ve kümes mecburiyeti\" getirilirken, hükümet 018885294601’den 05’e kadar numaraları içeren telefon hattı oluşturdu. Almanya genelinde kanatlı hayvanlar fuarları yasaklandı.

Haberin Devamı

Seehofer: "Çocuklar ölü kuşlara dokunmasın"

Almanya’nın Rügen Adası´nda ölü bulunan kuşlarda H5N1 olarak bilinen kuş gribi virüsü saptanması üzerine Almanya genelinde "Kafes ve kümes mecburiyeti" uygulaması başlatılırken, kanatlı hayvan fuarları yasaklandı.

Federal Gıda, Tarım ve Tüketicileri Koruma Bakanı Horst Seehofer, insanların sağlığı ve güvenliğinin her şeyden önce geldiğine dikkat çekerken, "kümes ve kafes mecburiyetine" harfiyen uyulması çağrısında bulundu.

Bakan Seehofer, her ne kadar kuş gribinin insandan insana geçtiğine dair henüz bir bulguya rastlanmış olmasa da, gereken tüm önlemleri almak için ilgili birimleri seferber ettiklerini de söyledi. Kümes hayvanları eti ticaretinin önemli olduğunu ve bu alanda çalışanların endişelerini anlayabildiğini dile getiren Horst Hseehofr, "Ekonmi önemli, ama insan sağlığı çok daha önemli" dedi.

Anne babalar çocukalrını bilgilendirsin

Federal Meclis’in dünkü oturumunda kuş gribiyle ilgili bir "Hükümet açıklaması" yapan Bakan Seehofer, özellikle anne babaların çocuklarını kuş gribi tehlikesine karşı bilgilendirmelerini istedi. Horst Seehofer, "Anne-babalar çocuklarına ölü kuşlara dokunmamalarını çok iyi tembihlemeliler" dedi. Ölü kuş bulan çocukların anane-babalarına, yetişkinlerin de polis başta olmak üzere ilgili makamlara haber vermelerini de önerdi.

Bakan Seehofer, kuş gribinin yayılmasının engellenmesi için Avrupa Birliği’nin (AB) yanı sıra uluslararası düzeyde işbirliğinin artırılmasının şart olduğunu da dile getirdi.

Telefon hattı

Kuş gribiyle ilgili bilgi almak isteyenler için hükümet bir telefon hattı oluşturdu. 018885294601’den 05’e kadar 5 hat devreye sokuldu.
Kuş gribiyle ilgili soruları olanların ayrıca, 018887543536 numaraya telefon ederek Robert Koch Enstitüsü uzmanlarından bilgi alabilecekler.

Kuş gribiyle uzmanların akla gelen bazı sorulara yanıtları:

Kuş gribi nasıl geçer?

Kuş gribi genelde kuştan kuşa dışkı ile ağız ve burundan çıkan sıvılar yoluyla geçer. Kuş gribine yakalanmış kanatlıların etini ve yumurtalarını çiğ olarak yemeleri durumunda bu insanlara da bulaşabilir. Şu ana kadar kuş gribinin insandan insana geçtiğine dair bir kanıt yoktur.

Tavuk eti ve tavuk yumurtası endişesiz bir şekilde yenebilir mi?
Pişirilmesi koşuluyla Almanya’daki tavuk etleri ve yumurtaları düşünülmeden yenebilir. Çünkü H5N1 olarak nitelenen virüsler 70 derecinin üzerinde ölürler.


- Şu ana kadar kuş gribinden kaç kişi hastalandı?

Dünya Sağlık Teşkilatı’na göre ağırlıklı olarak Çin, Vietnam, Tayland ve Türkiye olmak üzere 170 kişi kuş gribine yakalandı.

Kuş gribi insanlarda kendisini nasıl hissettirir?

Gripte olduğu gibi yüksek ateş, öksürme ve nefes darlığı kuş gribinin işaretidir. Hastalık zamanla akciğer iltihabına dönüşür ve ölüme de yol açabilir.

Kanarya gibi evde beslenen kuşlara da kuş gribi geçer mi?

Dışardaki kuşlarla irtibatları olmadığı sürece geçmez. Kuş gribine yakalanmış kuşların eti yedirildiği için Asya’daki bazı hayvanat bahçelerindeki aslan ve jaguarlara da bu hastalık bulaşmıştır.

Güvercinler kuş gribi tehlikesi teşkil eder mi? Güvercin dışkıları tehlikeli mi?

Güvercinler hiçbir tehlike teşkil etmez. Bu nedenle "kafes veya kümes mecburiyeti" mektup güvercinlerini içermemektedir.

Köpek ve kedilerden bulaşma tehlikesi var mı?

Şu andaki bilgi ve bulgulara göre hayır. Ancak Çin’de ve Endonezya’da bazı domuzlarda kuş gribine rastlanmıştır.

Ördek ve kuğular kuş gribi virüsünden korunabilir mi?

Bu mümkün değil.

Virüs ülkeden ülkeye nasıl yayılmakta?

Bu henüz tam belirlenemedi. Göçmen kuşlar, kaçak hayvan nakliyatı ve seyahat edenlerin kaçak olarak getirdikleri etler yoluyla geçmekte.

Göçmen kuşlar Almanya’ya ne zaman gelir?

Göçmen kuşlar yavaş yavaş gelmeye başladı. Ağırlıklı olarak mart ayında gelirler ve mayısa kadar devam eder.

Ölü bir kuş bulunması halinde ne yapmalı?

Kesinlikle dokunulmamalı. Derhal polise veya veterinere haber verilmeli.

Şayet çocuk bir ölü kuşa dokunmuşsa ne yapmalı?

Ellerini çok iyi bir şekilde yıkaması yeterli. Çocuklara ölü kuşlara dokunmamaları özellikle tembih edilmeli.

Bir kuşun kuş gribine yakalandığı nasıl anlaşılır?

Bu kuşlar genelde nefes alıp verme güçlüğü çeker. Tüyleri dökülmeye başlar ve birkaç saat içinde de ölürler.

Kuğu ve ördeklere yem verilmeli mi?

Kuş gribinden bağımsız olarak kuğu ve ördeklere kesinlikle yem verilmemeli. Bunlara kendi yiyeceklerini kendileri bulur. Bu kuşların tüylerinin evlerde saklanmamasına özen gösterilmeli.

Hayvanat bahçelerindeki hayvanlara dokunmak tehlikeli midir?

Kafeslerinden dışarıya çıkarılmayan hayvanlarda kuş gribi tehlikesi yoktur. Bu nedenle dokunulmasında da bir sakınca yoktur.

Şu anda aşı olmak kuş gribinden korur mu?

Gribe karşı aşı olmak genelde iyidir. Ama bu aşılar yalnız mevsime göre varolan mikroplardan korur. Bu aşılar kuş gribinden korumaz.

Kuş gribine karşı "Tamiflu"

İnsanlarda kuş giribine karşı bir silah olarak genelde gribe karşı kullanılan "tamiflu" önerilmektedir. Ancak bu sayede olası bir kuş gribi salgınından korunmak mümkündür.

Bu nedenle Almanya’nın çeşitli kesimlerinde "tamiflu" depolanmıştır. Olası bir salgın durumunda önce doktorlara, polislere, itfaiyecilere ve halkla içiçe olanlara "tamiflu" verilmesinde öncelik tanınacaktır.

Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!