Almanya Bachelor’a alışamadı, zamanında bitiren çok az

Güncelleme Tarihi:

Almanya Bachelor’a alışamadı, zamanında bitiren çok az
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2014 15:34

Üniversiteleri modernleştirmek ve globalleştirmek maksatlı getirilen Bachelor Master sistemine alışamayanların sayısı hala bir hayli yüksek.

Haberin Devamı

Bir sürü bürokratik değişiklikler ile hayata geçirilen Amerikan modeline göre öğrenciler bir üniversite bitirmeleri için 3 yıl, Bachelor okuyor, arzu edenler ise yüksek lisans için 2 yıl ekleyip Master derecesine ulaşıyor. Dünyanın çok ülkesinde üniversite artık bu şekilde yürüyor ve bu sistemin ikinci avantajı arzu eden öğrencilerin elde ettikleri unvana uluslararası geçerlilik kazandırmak.

Gerçekte ise Almanya içerisinde dahi bir üniversitenin derslerini hala bir başka üniversite tam olarak saymazken bu işlemler yurt dışı bazında gerçekleştiğinde çok daha karmaşık hale geliyor.Üstelik hızlı bitirilmesi amaçlanan üniversiteleri zamanında bitirenlerin oranı sadece üçte bir. Bilhassa maddi açıdan ekonomisini kendisi sağlamak zorunda kalan öğrenciler 6 dönem zamanlamasını tutturamıyor. Federal İstatistik Dairesi’nin araştırmaları da bu noktalara değiniyor. En son rapora göre Bachelor aşamasında en az bir sene uzatan öğrenciler kimi zaman iki sene dahi uzatmak zorunda oluyor.

Ortalamada ise öğrenciler 8,64 dönemde Bachelor diplomasını kazanıyor. Kuzey Ren-Vestfalya’nın (KRV) yüksek öğrenimden sorumlu eğitim bakanı Svenja Schulze (SPD) ‘’Sistemimizde henüz noksansız değiliz. İyileştirme konusunda hala üzerimize düşen görevler var.’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!