Almanlar Truva'yı bırakıyor

Güncelleme Tarihi:

Almanlar Truvayı bırakıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2012 14:13

UNESCO’nun dünya kültür mirası listesindeki Truva’da Alman arkeologların 25 yıllık kazı dönemi sona eriyor. Almanlar görevi 2013’te Amerikalı arkeologlara devrediyor.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 25 yıldır Truva antik kentinde kazı yapan Alman arkeologlar, görevi Amerikalı arkeologlara bırakıyor. Truva antik kenti kazı ekibi başkanı Prof. Ernst Pernicka, Truva’daki kazıları maddi nedenle 2013’te Amerikalılara bırakacaklarını açıkladı.

Alman arkeologların kazılara ilgisinin devam ettiğini vurgulayan Prof. Pernicka, ancak Türkiye’nin Truva’daki çalışmaların yavaş yavaş Türk arkeologların eline geçmesini istediğini söyledi. Truva’da bundan sonraki en ilginç araştırmanın mezarlığı bulup ortaya çıkarmak olacağını kaydeden Prof. Pernicka, nüfusu binlerle ölçülen bir kentte mutlaka büyük bir mezarlık olması gerektiğini, bugüne kadar böyle bir mezarlığın bulunamadığını belirtti. Arkeologlar mezarlığın çok derinde olduğu, kazılar kepçeyle değil, kazma kürekle yapıldığı için mezarı bulmanın çok zor olduğunu dile getirdi.

Arkeologların yıllardır kazılardan elde ettiği sonuçları şimdi yerli yerine yerleştirme zamanı geldiğini belirten Prof. Pernicka, hem İlya’da destanını hem de Yunan ve Roma dönemindeki Truva’yı aydınlatacak 6 ciltlik bölümü 2015 yılında yayımlamak istediğini açıkladı.

Prof. Pernicka bu bilimsel çalışmanın önceki kazı ekibi başkanı ve 2005 yılında ölen eden Prof. Manfred Korfmann için bir anıt olacağını vurguladı. 2015 yılında yayımlayacağı cildin sansasyon bilgiler içermeyeceğini de belirten Prof. Pernicka, ancak bunun Truva için çok önemli bir belgesel niteliği taşıyacağını vurguladı ve 6 ciltlik Truva yıllığını 100 bin Euro ile bir Amerikan vakfının finanse edeceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!