Almanlar kadın kotasına karşı

Güncelleme Tarihi:

Almanlar kadın kotasına karşı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2011 12:52

Almanya'da geçtiğimiz haftalarda Federal Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen'in büyük şirketlerin üst yönetimlerinde kadınların sayısını artırmak amacıyla kadın kotası uygulanacağı yönündeki önerisinden sonra başlayan tartışmalar devam ediyor. Konuyla ilgili yapılan bir kamuoyu yoklaması ise Alman halkının kadın kotasına karşı olduğunu ortaya koydu.

Haberin Devamı

Emnid Araştırma Şirketi tarafından yapılan araştırmaya katılanların yüzde 56'sı kadın kotasına karşı olduğunu ifade etti. Kadın kotasını doğru bulduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 41 oldu. Araştırmaya katılanların 53'ü, gönüllük esasına dayalı kadın kotasının da çözüm olmayacağına inandığını belirtti. Ancak Bild am Sonntag gazetesi adına yapılan kamuoyu yoklamasına katılanlar, kadınların da en az erkekler kadar mesleklerinde kariyer yapma hakkına sahip olduğunu belirtti. Araştırmaya katılanların yüzde 87'si, kadınların da, erkekler gibi mesleklerine konsantre olmasından yana olduğunu söyledi. Bu görüşü savunan erkeklerin oranı ise yüzde 88 olarak belirlendi. Koalisyon ortağı FDP'nin kesinlikle karşı çıktığı kadın kotası tartışmalarına değinen Başbakan Angela Merkel kadın kotasının kesinlikle olmayacağını belirterek son noktayı koymuştu.

MUHALEFET MERKEL'İ ELEŞTİRDİ
Ancak çalışma bakanın önerdiği kadın kotasına destek veren muhalfet parileri ise Angela Merkel'i eleştirdi. SPD Genel Başkan Yardımcısı ve Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti Sosyal İşler Bakanı Manuela Schwesig, Merkel'i safça davranmakla suçladı. Schwesig, "Bu konuda daha hala yasal bir baskı olmadan bir şeylerin değişeceğini düşünmek saflıktır" dedi. Yeşiller Partisi Federal Meclis Grup Başkanı Renate Künast da Merkel'i sert bir dille eleştirdi. Künast, "Kadınlar için hiç birşey yapmıyor. Tam tersine, kadın kotasını durdurarak, kadınları çok zor durumda bırakıyor" dedi. Hizmet sektörü Sendikası Ver.di de Merkel'in bu yöndeki tutumunu eleştirdi. Ver.di Başkan Yardımcısı Margret Mönig-Raane, "Kadın kotasına, başbakanın açıklamasıyla nokta konulamaz" diyerek, Merkel'i eleştirdi.

Öte yandan Başbakan Angela Merkel ve kadın kotasını zorunul olası yerine şirketlerin bu yönde taahhüdüne dayalı bir model öneren Federal Aile Bakanı Kristina Schröder, yarın (SALI) İş ve işveren temsilcileri ile bir görüşme yapacak. "Aileyi destekleyici iş saatleri" adı altında yapılacak görüşmede, kadın kotasının da ele alınacağı belirtildi. Görüşme, Aile Bakanlığı ile Alman Sanayi ve Ticaret Odası tarafından geçtiğimiz yılın ekim ayında ortaklaşa kararlaştırılmıştı. Görüşmede, genel anlamda iş piyasasındaki kadınların durumu ele alınacak.

KOTA YOKSA ÇÖZÜMDE YOK
Şirketlere kadın kotasına karşı çıkan FDP'de ise kadın partililerin, parti yönetimlerinde kadınlara yüzde 40 kota ayrılması yönünde öneri getirecekleri belirtildi. Meclis'teki partiler arasında kadın kotası olmayan tek parti olan FDP'li kadınların, Rostock'da mayıs ayında yapılacak olan parti kurultayında konuyu gündeme getireceği açıkalndı.

Alman İşverenler Birliği Başkanı Dieter Hundt da ekonomide kadın kotası uygulamasına karşı olduklarını yineledi. Hundt, DAX indeksinde kayıtlı şirketlerin gelecek yıllarında daha fazla kadın yönetici olacağından emin olduğunu ve bu oranın yüzde 30'un da üzerinde olacağını söyledi. Federal İş Ajansı Baykanı Heinrich Alt ise, kadın kotası olmadan çözüm olmayacağını söyledi. Bir gazeteye demeç veren Alt, "Uzun vadeded kadın kotası olmadan, şirketlerdeki kadın yönetici sayısının artacağına inanmıyorum" dedi.

Almanya'da kadın kotasıyla ilgil tartışmalar devam ederken, AB'nin de bu yöndeki çalışmaları devam ediyor. Ab komnisyonunun konuyla ilgili olarak nisan ayında kadın kotasını gündeme getireceği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!