Alman-Türk Günü kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Alman-Türk Günü kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2022 10:02

Berlin’deki Avrupa Kültürleri Müzesi’nde (MEK) ‘Wir sind von hier-Biz buralıyız’ adlı güncel sergiye paralel olarak Alman-Türk Kültür Günü ‘Haymat Almanya’ (Vatan Almanya) adlı bir etkinlik gerçekleştirildi. Müzede, 2018’de hayatını kaybeden ünlü fotoğraf sanatçısı Ergun Çağatay’ın 1990 yılında çektiği Türkiye’den Almanya’ya gelenlerin fotoğrafları sergileniyor. ‘Ergun Çağatay’ın Fotoğrafları’ adlı sergi 7 Şubat 2023 tarihine kadar ziyaretçilere açık kalacak.

Haberin Devamı

SERGİ kapsamındaki en önemli etkinliklerden biri olan Alman-Türk Kültür Günü ‘Haymat Almanya’ etkinliğinde virtüöz müzisyen ve şair Ata Canani, bağlaması ve toplumsal eleştiri içeren metin ve öyküleriyle dinleyicileri büyüledi. ‘Duvar Başımıza Yıkıldı’ adlı panelde Ata Canani, rap’çi Aziza A., Antisemitizme Karşı Kreuzberg İnisiyatifi-KlgA e.V. Yönetim Kurulu Başkanı Derviş Hızarcı ve Yeşiller Berlin milletvekili Tuba Bozkurt, Almanya’daki Türkiye kökenliler için Alman Birlik Günü’nün önemini tartıştı. Panelde, Berlin Duvarı’nın yıkılmasının toplumda yol açtığı iş kaybı ve ırkçı saldırılar gibi köklü değişiklikler, son on yıllardaki toplumsal başarısızlıklar ve aidiyetsizlik hissinin acı hatıraları gibi konulara değinildi. Son olarak, iki Almanya’nın birleşmesinden sonra geçen 32 yılın getirdiği ve bugün de geleceğe güvenle bakmamız için bize neden olan fırsatlar ve olumlu değişiklikler hakkında bir tartışma yapıldı. Etkinlik kapsamında İmran Ayata ve Bülent Kullukçu’nun birlikte hazırladığı ve albüm haline getirilen ‘Gastarbeiter Şarkıları’ dinletildi. İkili, eğlenceli ve bazen de polemik yaratan bir konferans performansıyla Alman göç tarihinin müzikal yönlerini sundu. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise DJ İpek, ‘Eklektik BerlinIstan’ adlı performansıyla konukları geç saatlere kadar eğlendirdi.

Alman-Türk Günü kutlandı
‘BU TOPLUMA AİTLER’
Proje yöneticisi ve eş küratör Dr. Alexandra Nocke, Kültür Günü ile ilgili olarak şunları söyledi: “Ergun Çağatay’ın 1990 yılında çektiği fotoğrafları günümüzle iç içe geçirmek ve Türk-Alman yaşam dünyalarının günümüzde ne kadar çeşitli ve farklı olduğunu göstermek istedik. ‘Haymat Almanya’, Alman Birlik Günü’ne ‘Alman-Alman’ perspektifinden değil ‘Alman-Türk’ perspektifinden bakmış ve böylece bayrama önemli bir boyut katmıştır göçmen işçilerin kişisel hikâyeleri.”
Avrupa Kültürleri Müzesi Direktörü Dr. Elisabeth Tietmeyer ise göçün, özellikle İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa toplumları ve kültürleri üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğunu söyledi: “Almanya, çeşitli uluslardan gelenlerin göçü ve katkısı olmadan düşünülemezdi. Onlar ve onların soyundan gelenler Alman toplumuna aittir. Bu nedenle, yeniden birleşme ve yakın Alman tarihindeki diğer olaylar hakkında düşünürken onların perspektifleri ciddiye alınmalıdır. Türk-Alman Kültür Günümüz 3 Ekim’de tam da bunu yapmalı; Birbirimizi dinlemeli, kendi bakış açılarımız üzerine düşünmeli ve elbette birlikte kutlamalıyız.”
MEK’teki sergi programı Kültür Günü’nün ardından da devam edecek. 20 Ekim akşamı saat 19.00’da ‘Flying Steps’in kurucularından dansçı Kadir Memiş bir gösteri sunacak.
Alman-Türk Günü kutlandı

Alman-Türk Günü kutlandı

Alman-Türk Günü kutlandı

 

BAKMADAN GEÇME!