Alman konsolos hukuku tanımadı

Güncelleme Tarihi:

Alman konsolos hukuku tanımadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2011 12:20

Köln’de oturan Mehmet Yaman’ın Türkiye’deki ilk eşinden olan iki çocuğunuAlmanya’ya getirme talebi, Alman Konsolosluğu tarafından reddedildi. Konsolosluk,Türk mahkemesinin çocukların velayetini babaya veren kararını tanımadı.

Haberin Devamı

ALMAN Konsolosluğu, Ergani Aile Mahkemesi’nin 11 yaşındaki Leyla ile 9 yaşındaki Hasan’a anne veya babasından hangisinin yanında kalmak istediklerinin sorulmamasını, Almanya’nın temel hukuk kurallarına aykırı buldu. Çocuklara vize vermeyen konsolosluk, Türkiye’deki sosyal çevrelerinden ayrılacak çocukların Almanya’da uyum sorunu yaşayacakları yönünde de görüş bildirdi.

ÇOCUKLAR DEDESİNDE
2006 yılında boşandığı eşine 2010 yılında dava açarak çocuklarının velayetini mahkeme kararıyla alan 34 yaşındaki Mehmet Yaman, konsolosluğun kararı karşısında ne yapacağını şaşırdı. Alman m konsolosluğunun Türk mahkemesinin kararını tanımadığını belirten Yaman, Berlin İdare Mahkemesi’nde karşı dava açtı. Yanına alamadığı çocuklarının babaanne ve dedelerinin yanında kaldığını belirten Mehmet Yaman, şöyle dedi:

“2000 yılında Türkiye’de yaptığım evlilikten olan iki çocuğumun velayeti annelerini verilmişti. Eski eşim başka biriyle evlilik hazırlığı yaptığı için dava açarak çocuklarımın velayetini geçen yıl üzerime aldım. Çocuklarım şimdi Türkiye’de anne ve babamın yanında kalıyor. Her ikisi de yaşlı oldukları için çocuklarla yeterince ilgilenemiyor. Alman Konsolosluğu vize vermediğinden Leyla ve Hasan’ı buraya da getiremiyorum. İşim var, evim yeteri kadar büyük. Benden istenen tüm koşulları yerine getirdim. Konsolosluğun, velayet davasında çocukların dinlenmemesini sorun yapmasına anlam veremiyorum.

EŞİM GÖNÜLLÜ VERDİ
Eski eşimle aramızda velayet konusunda sorun olsa mahkeme belki çocukları dinlerdi. Ama eski eşim başka biriyle evleneceği için velayeti bana gönüllü verdi. Umarım Berlin İdare Mahkemesi bir çocuğun yerinin anne ve babasının yanı olduğunu göz önünde bulundurur. Alman makamlarının daha anlayışlı davranmasını bekliyorum. Ayrıca benimle aynı sorunu yaşamış kişilerin yardımına ve onların deneyimlerine ihtiyacım var. Almanya’da benim gibi kişilerin olduğuna inanıyorum. Bunlar bana bir yol gösterirlerse sevinirim. Çocuklarımı özlüyorum ve onlara bir an önce kavuşmak istiyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!