Alman basketinde Türk derbisi

Güncelleme Tarihi:

Alman basketinde Türk derbisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2009 12:14

Almanya 1. Basketbol Ligi'nde bugün Murat Didin'in çalıştırdığı Frankfurt Deutschebank Skyliners, Tolga Öngeren'in çalıştırdığı EnbW Ludwigshafen'i konuk edecek.

Haberin Devamı


ALMANYA
Beko 1. Basketbol liginin 14. haftası gerede kalırken Türk Coachlar Murat Didin ve Tolga Öngören' in çalıştırdığı Frankfurt ve Ludwigsburg zirve mücadelesi veriyorlar. Murat Didin'in çalıştırdığı yardımcılığını ise Engin Gençoğlu'nun yaptığı Frankfurt Deutschebank Skyliners takımı Pazar günü kendi evinde EnbW Ludwigsburg'u ağırlayacak. Başarılı Coachlar Murat Didin ile Tolga Öngören'i karşı karşıya getirecek olan derbi karşılaşması Höchst Ballsporthalle'de saat 17:00'te start alacak. Bu sezon zirve mücadelesi veren ve son haftalarda başarılı bir performans yakalayan Deutschebank Skyliners, ligde 24 puanla 2. sırada yer alırken son maçta sahasında ağırladığı Paderborn Baskets'i 78-67 mağlup ederken göz doldurdu.


Türk bayraklarıyla donatılım
Frankfurt Deutschebank Skyliners'in koçu Murat Didin, yardımcısı Engin Gençoğlu ile birlikte bu sezon gözünü şampiyonluğa dikerken, sahasında karşılaşacağı ENbW Ludwigsburg karşında galbiyetle ayrılıp iki puan almak istediklerini söyledi. Murat Didin,"Ludwigsburg'u yenerek sezon hedefimiz olan play-off'a doğru yol almak istiyoruz. Son maçlarda takımım istediğim mücadeleci oyunu göstermesi beni sevindirdi." dedi ve Türkleri Pazar günü Höchst- Ballsporthalle'ye gelip, salonu adeta Türk derbisiymiş gibi Türk bayraklarıyla donatmalarını istedi.



O artık efsane
Almanya Beko 1. Basketbol Liginde antrenörlük yapan bir başka Türk Coach Tolga Öngören'de takımını derbi maçına iyi hazırladı. Altı maç artarda aralarında geçen yılın şampiyonu Oldenburg'ta olmak üzere 6 maç galip gelerek büyük bir çıkış yakalayan Ludwigsburg'un hocası Tolga Öngören, Tübingen'de olduğu gibi buradada taraftarların sevgilisi oldu. Taraftarların gözünde 'efsane" olarak adlandırılan Öngören'e yarım sezonda takıma oynattığı basketbol ile aşıladığı ruh ve stille ön plana çıkartılıp övgüler yağdırıldı.



Tolga Öngören de kazanmak istiyor
Alba Berlin ile bir erteleme maçı bulunan ve topladığı 22 puanla 7. sırada bulunan Ludwigsburg'un başarılı antrenörü Öngören "Son iki maçta kötü bir oyun ortaya koyduk. Deplasmanda son maçta Giants Düsseldorf'a 63- 47 yenilirken performansımız iyi değildi. Yeni ve fakat çok güçlü oyunculardan kurulu Frankfurt karşısında galip gelmek için uğraş vereceğiz. İşimiz zor ama umutsuz da değiliz. Murat Hoca'ya karşı kazanıp bir ilki başarmak amacındayım"dedi. Geçtiğimiz yıllarda oynanan üç karşılaşmada da Frankfurt galip gelirken Murat Didin, o zaman Tübingen'i çalıştıran Tolga Öngören'e karşı üstünlük sağlamıştı.



Didin 'Kurt', Öngören 'Efsane'
Başta Frankfurt'lu oyuncular olmak üzere Almanya basketbol camiasında "Baba" olarak çağrılan Murat Didin'e saha kenarından takımını yönetmesi, oyunu iyi okuyup yerinde yaptığı müdahaleleri ve basketbol bilgisi nedeniylede "Tilki Hoca" lakabıda takıldı. Karşılaşmada takımlar saha içinde mücadele ederken, saha kenarından da Tilki hoca Didin ile Efsane Tolga Öngören'in göstereceği yönetimler maçın skorunu belirleyecek.



FİNALDE GÖRÜŞMEK İSTİYORLAR
Hem Frankfurt, hemde Ludwigsburg'un bu sezon başarılı sonuçlar almasının ardından şimdi gözler ve hedefler "BEKO Basketbol 1. Lig finalini iki Türk antrenör oynar mı?' sorusuna dikildi. Oynattıkları basketbol ile Almanya Beko Basketbol ligine damgalarını vuran iki Türk koç,"Finalde görüşmek istiyoruz. Lig maçlarında başarılı olup play-off'a katılmak ilk hedefimiz" dediler.



BU SEFER KİM GALİP GELECEK?
Murat Didin ve Tolga Öngören Alman Beko 1. Basketbol Ligi'nde şu ana kadar üç defa karşı karşıya geldi. Bu maçların üçünü de Murat Didin'in Frankfurt’u kazandı.



Murat Didin kimdir?
20 Mart 1955 yılında Erzurum'da doğan Murat Didin hem oyuncu hemde antrenör olarak Türk basketboluna önemli hizmetlerde bulundu. Türk milli Basketbol Takımı formasını defalarca taşıyan Didin sakatlığı nedeniyle basketbolu erken bıraktı. 1982 yılında Ankara DSİ Spor Kulübü'nde antrenörlüğe başlayan Didin sırasıyla Güney Sanayii, Yenişehir, Beslen, Ankara Kolejliler,Fenerbahçe , Kombassan Konya , Pınar Karşıyaka ve Ülkerspor takımlarında çalıştı. Didin ayrıca milli takımımzdada çeşitli kademelerde görev yaptı. 2002 yılında İtalya'nın Basket Rimini ekibinin başına geçen Didin, 2004 yılında Almanya'nın Frankfurt Opel Skyliners takımını çalıştırmaya başladı. Skyliners'i Almanya Lig finaline taşıyarak çok önemli bir başarıya imza atan Murat Didin, finalde Almanya 2.'liğini elde ederek bir ilke imza attı. Bir buçuk yıl Beşiktaş'a giden Didin, daha sonra tekrar Almanya'ya dönerek adı değişen Frankfurt Deutschebank Skyliners'e geldi. Türkiye'de antrenörlük kariyerinde 3 Cumhurbaşkanlığı Kupası ve 1. Lig şampiyonluğu bulunan Murat Didin, Voleybol Milli takımımzın eski sporcularından Sibel ile evli ve üç çocuk babası.



Tolga Öngören kimdir?
Efes ve Tofaş SAS' taki oyunculuk kariyerinden sonra Purdue Üniversitesi' nde yardımcı antrenör olarak ilk teknik adamlık deneyimini yaşadı. 18 Ağustos 1963 doğumlu Tolga Öngören ilk antrenörlük deneyimde Tofaş'la Türkiye Ligi Şampiyonluğu ve Euroleague tecrübesi yaşadı. Öngören, 2001 yılında Türkiye'de düzenlenen Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda gümüş madalya kazanan Türkiye Milli Basketbol Takımı'nda yardımcı antrenörlük yaptı. Sırasıyla Ülkerspor, Fenerbahçe, Türk Telekom ve Tofaş'ta görev yapan Tolga Öngören 10 Ocak 2008 tarihinde Alman Beko Bundesliga takımlarından Walter Tigers Tübingen takımına geldi. Bu sezon başında ise EnBW Ludwigsburg takımın başına geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!