Alman basını İstihbaratı sorguluyor

Güncelleme Tarihi:

Alman basını İstihbaratı sorguluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2011 12:05

Neonazilerin işledikleri seri cinayetler,banka soygunları ve terör eylemleriylebirlikte ortaya çıkan istihbarat bağlantılarıAlman basınında büyük yankı buldu.

Haberin Devamı

ALMANYA’da neonazilerin işledikleri cinayetler yaptıkları terörist faaliyetler Alman basınında büyük yer tuttu. Basında önemli yankı bulan terörist eylemlerle ilgili haberler hem yerel hem de ulusal basının ilk sayfalarında okuyuculara duyuruldu.

Gazetelerin haberlerinde birleştikleri nokta ise istihbarat örgütlerinin ihmallerinin boyutu. Teröristlerin hücre evinde bulunan ve sadece istihbarat örgütlerinin muhbirlerine ve ajanlarına verdiği pasaportlar ve belgeler ise gazetelerde istihbaratın ihmalinden öte hatalarının bulunduğuna işaret ediliyor.

Der Tagesspiegel:
Federal İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich’in açıklamasını ön plana çıkartarak “Bakan ilk kez aşırı sağ terörden bahsetti” başlığı ile haberi duyurdu. Terör haberlerine üç sayfa ayıran gazete, en son yakalanan Holger G. adlı teröristin vereceği bilgi ile bir çok karanlık noktanın ortaya çıkabileceğine dikkat çekildi.

Berliner Zeitung:
Gazetenin birinci sayfasına okuyucuların daha dikkatli görmeleri için haber kırmızı çizgilerle belirlenerek verildi. Üç teröristin resmini m kullanan gazete ‘Sağcı terör’ başlığı ile haberi veridi. Neonazilerin işledikleri seri cinayetlerin ortaya çıkmasından sonra aşırı sağcı NPD’nin kapanması talbini gazete öne çıkardı

Bild:
Birinci sayfasının yarısına yakınını habere ayıran Bild, “Neonazilerin hasta kini’ başlığı ile haberi kullandı. “Kurbanlarının yüzüne ateş ettiler. Cesetlerini filme aldılar” sözleri ile haberi devam ettiren Bild, teröristlerin işlediği 10 cinayetin dışında cinayetlerin olup olmadığını ‘11. cinayette var mıydı?’ sorusu ile sorguladı.

Berliner Morgenpost:
Gazete, Başbakan Angela Merkel’in önceki akşam geç saatlerde yaptığı açıklamayı öne çıkardı. “Sağ terör: Merkel aydınlığı çıksın istiyor” başlığı ile haberi yayınladı. Gazete, Federal İçişleri Bakanı Friedrich’in 9 göçmeni ve bir polisi öldüren teröristleri ilk sağcı teröristler olarak nitelediğini sayfasına taşıdı.

B.Z.:
Birinci sayfasının neredeyse tamamını Neonazi teröristlere ayırdı. Gazete, istihbarat çalışanlarını kastederek “Alman makamlar ve Kahverengi Ordu Cephesi’: ihmal, hata ve örtbas etme” başlığıyla verdiği haberinde ilgili makamların terör olaylarındaki sorumsuzluklarına işaret etti.

Der Spiegel:
Kapaktan haberi veren Der Spiegel Dergisi tam 10 sayfa haber yaptı. Çok sayıda Neonazi’nin illegaliteye geçtiğini ve uzun süre kendilerini saklayabildiklerine dikkati çeken dergi, teröristlerin göçmen kökenlileri öldürdüğünü, banka soyduğunu, bomba patlattığını ve polis cinayeti işlediğini yazdı. Der Spiegel, teröristlerin arkalarında bıraktıkları DVD’lerle de terörün bilinmeyen boyutları ortaya çıkacağına işaret etti.

Frankfurter Allgemeiner Zeitung:
Neonazi seri cinayetleri. Kini körüklüyor. 10 yılı aşkın süre soygun yapıp ve cinayetler işlediler. Uzmanlar hücrenin en az dört kişilik terör örgütünden bahsediyor. Gazete terör örgütünün faaliyetlerine haberinde yer verdi.

Die Welt:
Gazete aşırı sağcı teröristleri ‘Kahverenkli terör’ olarak nitelendirdi. İşlenen cinayetler ve gerçekleştirilen banka soygununa dikkat çeken gazete, politikacıların aşırı sağcı NPD’nin kapatılmasını istediklerini yazdı.

Süddeutscher Zeitung:
Almanya’da sağcı terör. Sağcı terör en sonunda ciddiye alınacak mı sorusu ile yıllardır yapılan ihmallere ve hatalara dikkat çekti.

Frankfurter Rundschau:
Sağ terörü. Neo Nazilerin gerçekleştirdiği cinayetlerden sonra politikacılar NPD’nin kapatılması için yeniden harekete geçilmesini istiyor. Dördüncü zanlı tutuklandı.

Augsburger Allgemeine Zeitung:
Gazete, politikacıların şimdiye kadar aşırı sağa karşı tutumunu ‘sağ göz kör mü?’ sorusu ile eleştirdi. Gazete sayfalarına şu satırları taşıdı: “İstihbarat örgütleri kendilerine Federal İçişleri Bakanın aşırı sağ terör diye niteledikleri neden ve nasıl bu kadar uzun süre gizli kaldı sorusunu sormalı. 9 Eylül 2001 yılında çiçek satıcısı Enver Şimşek’in 6 kurşunla öldürülmesini yazan gazete, bu cinayetin, aile içi sorun, intikam, uyuşturucu ticareti, gibi nedenlerle açıklandı. Türk öldü; sadece Türk olduğu için vuruldu. Kendisini Nasyonal Sosyalist olarak tanımlayan Almanlar onu vurdu. Anayasayı Koruma Teşkilatı kendisine şu soruyu sormalı “Sağ gözüm kör mü ?” bu sorunun cevabı çok çabuk ve çok kolay bulunamaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!