ALLAH’IN KIZLARI Almanca’ya çevrildi

Güncelleme Tarihi:

ALLAH’IN KIZLARI Almanca’ya çevrildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2012 11:56

NEDİM Gürsel’in Mart 2008’de Türkiye’de yayınlanan ‘Allah’ın Kızları’ adlı kitabının Almancası, Suhrkamp Yayınevi tarafından piyasaya çıkarıldı.

Haberin Devamı

Barbara Yurtdaş tarafından Almanca’ya çevrilen kitabın kitapçılarda yer alması dolayısıyla Almanya’da okuma turuna çıkan Gürsel, Stuttgart, Berlin ve Hamburg’da okuma akşamları yapacak. Bir çocuk ve dedesinin öyküsü temelinde İslamiyet’in doğduğu yılları ele alan Gürsel, kitabında İslam’da inanç ve şiddeti, Hz. Muhammed’in özel hayatıyla ilgili bazı vahiyleri sorguluyor.

Allah’ın Kızları’nda herhangi bir şekilde dini ve inananları aşağılamadığını vurgulayan yazar, kitabın hazırlık aşamasında Hz. Muhammed ile ilgili biyografileri okuduğunu, onu bir insan olarak ele alıp O’nun iç dünyasını anlamaya çalıştığını belirtiyor.

Kitabın Türkiye’de yayımlanmasından sonra Nedim Gürsel hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme ve halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama’ suçundan soruşturma başlatıldı. Ancak Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın verdiği kararla yazar aklandı. Kitap bir yıldan kısa bir süre içinde 30 bin sattı fakat Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi bir şikayeti inceleyerek Gürsel hakkında altı yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Gürsel bu davadan beraat etmekle kalmadı, 2009 yılında Türkiye Yayıncılar Birliği’nden Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü de aldı.

Paris’te yaşıyor
Eserleri 12 dile çevrilen Nedim Gürsel, Paris’te Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra Fransa’ya Sorbonne Üniversitesi’nde Modern Fransız Edebiyatı okumak üzere gitti ve halen orada yaşıyor. Gürsel Sorbonne Üniversitesi’nde Türk edebiyatı dersleri veriyor. Gürsel’in Almanca’ya çevrilen eserleri şöyle: İlk Kadın (Die erste Frau, 1986), Boğazkesen, Fatih’in Romanı (Der Eroberer, 1998), Resimli Dünya (Turbane in Venedig, 2002), Yedi Dervişler (Sieben Derwische, 2008).

Okuma akşamları
NEDİM Gürsel, bugün saat 19.30’da Stuttgart’daki Şehir Kütüphanesi Stadtbibliothek’te, Yarın Berlin Literaturhaus’da saat 20.00’de, 20 Nisan Cuma günü saat 18.00’de de Hamburg Üniversitesi Asya-Afrika Enstitüsü Oda 221’de okuma akşamları düzenleyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!