Alevler değil duman öldürüyor

Güncelleme Tarihi:

Alevler değil duman öldürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2010 12:28

Almanya'da evlerde çıkan yangınlarda hayatını kaybedenlerin yüzde 80'nin duman zehirlenmesi sonucu öldüğü bildirildi. Buna karşı en iyi çözümün, duman uyarı sistemi olduğu bildirildi.


ALMANYA'da Hessen Baca Temizleyicileri Birliği yetkilileri, yangın sırasında çıkan dumanın, alevlerden çok daha tehlikeli olduğuna işaret ederek, "Yangında hayatını kaybedenlerin yüzde 80'i, duman zehirlenmesi sonucu ölüyor" dediler.
Haberin Devamı


Dumanın, alevlerden daha çabuk yayıldığı gibi, öldürücü etkisinin de daha büyük olduğuna vurgu yapan yetkililer, yangınların yüzde 70'inin geceleri çıktığını hatırlattılar. Duman zehirlenmesine karşı en iyi korumanın, eve kurulacak olan duman uyarı sistemi olduğuna işaret edilen açıklamada, "Kendinizi ve ailenizi, duman zehirlenmesinden kurtarmak istiyorsanız, evinizin yapısına uygun bir duman uyarı sistemi taktırın" denildi. Söz konusu uyarı sistemin takılmasının yeni inşa edilen evler için zorunlu olduğu kaydedildi.


Hepsi güvenilir değil
Bağımsız kalite kontrol kuruluşu Stiftung Warentest, duman uyarı sistemi seçerken dikkatli olunması gerektiği ve piyasada satışa sunulan ürünlerin hepsinin güvenilir olmadığı uyarısında bulundu. Verilen bilgiye göre, söz konusu uyarı sistemlerin sadece yüzde 40'ı yapılan testlerde "iyi" notu alırken, geri kalanlar ise "orta" ve "kötü" notu alıyor. Duman uyarı sisteminin kalitesinin yanı sıra, seçilen sistem türünün ve evde kurulma yerinin de, önemli rol oynadığına işaret eden Stiftung Warentest uzmanları, "Böyle bir sistemi alanlar, şu sorulara dikkate almalı: Evde, bu sistemi için kurmak için en uygun yer neresi? Sistemi çalıştıran pillerin ömrü ne kadar? Bu iki detay, sisteminizin hatasız çalışmasını ve hayat kurtarmasını sağlar" dediler.


Yanlış inanışlar
Hessen Baca Temizleyicileri Birliği, yangın ve sonuçları hakkında halk arasında bir dizi yanlış inanışların olduğuna işaret ederek, bunlardan bir kaçını şu şekilde sıraladı:


YANLIŞ:
Yangın çıktığında, evden çıkmak için 10 dakika zamanım var.

Haberin Devamı

DOĞRU:
Yangın çıktıktan sonra evi terk etmek ve alevlerden kaçmak için ortalama 10 değil 4 dakikalık bir süre var. Dumanın yayılma hızı, alevlerden daha yüksek. Duman iki dakika içinde öldürebilir.


YANLIŞ:
Yangın çıkarsa, evdeki hayvanım veya komşularım beni uyarır


DOĞRU:
Dumandan zehirlenmemek için yanan ve dumanla kaplanan evi terk etmek için sadece 2 dakikalık bir süreye sahip olduğunuz düşünülürse, komşudan gelecek olan bir uyarıyı beklerken, geç kalabilirsiniz. Evde beslenen hayvanlar da, duman uyarı sisteminin yerine alamaz. Ev hayvanı, yan odada uyuduğunda, bulunduğunuz odaya sızan dumanı fark etmez.


YANLIŞ:
Evde yangın çıkmaması konusunda çok dikkatliyim ve evde yanabilecek bir eşya yok?


DOĞRU:
Yangınların çoğu, elektrik hatlarındaki kısa devre sonucu çıkıyor. Yangınlar, önceden kestirilemeyen kundaklama sonucu da çıkabilir. Bu konuda çok dikkatli olmanız da, bir işe yaramaz.


YANLIŞ:
Taştan örülü olan evim yanmaz.


DOĞRU:
Mobilya, perde, tül, halı ve duvar kağıtları yanıyor. Bu nesnelerin tutuşması halinde oluşacak alevler, çok çabuk yayılabilir.


YANLIŞ:
Tüm eve kurulacak duman uyarı sisteminin maliyeti çok yüksek.


DOĞRU:
Hayatınızı kurtarmak için yapabileceğiniz en iyi yatırım, evinize duman uyarı sistemi taktırmaktır. Böylelikle, Almanya'da yangında duman zehirlenmesi sonucu ölen her iki kişiden biri olmaktan kurtulursunuz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!