Alevilik tanıtılacak

Güncelleme Tarihi:

Alevilik tanıtılacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2011 12:36

Londra'da ilk kez düzenlenen ve 8 gün sürecek olan "1. Alevi Kültür Festivali", İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nde verilen resepsiyonun ardından düzenlenen semah gösterisiyle başladı. Düzenlenen festivalle Aleviliğin daha geniş kitlelere tüm renkleriyle tanıtılması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

İNGİLTERE Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (İAKM- Cemevi) tarafından düzenlenen “I. Alevi Kültür Festivali” start aldı. Düzenlenen festivalle Alevilik anlayışının daha iyi tanıtılması, sesinin daha geniş kitlelere duyurulması amaçlanıyor. Hackney bölgesinde 29 Mayıs'ta başlayıp 5 Haziran'a kadar devam edecek festivalin ilk gününde cemevi salonunda bir resepsiyon düzenlendi.

FESTİVAL GEREKLİYDİ
Açılış konuşmasında İngiltere’deki Alevi oluşumunun tarihine değinip, festivalin gerekliliğine vurgu yapan cemevi görevlisi Mercan Doğan, "İngiltere’de yaklaşık 300 - 350 bin arasında Alevi vatandaşımız yaşamaktadır. İAKM- Cemevi 1993 senesinin eylül ayında, 2 Temmuz 1993'de Sivas'ta, Madımak Oteli'nde yaşanan katliamdan sonra kuruldu. 2009 yılının ikinci yarısından sonra İAKM- Cemevi, iç hizmetlerinde yapılanlara ek olarak Aleviliği İngiltere genelinde tanıtma ve İngiltere’de yaşayan Alevilerin örgütlenmesine yönelik adımlar attı" şeklinde konuştu.

DERNEKLERE TEŞEKKÜR
Glasgow, Coventry, Güney Londra, Croydon, Bournemouth ve Harrow şehirlerinde Alevi kültür merkezleri ve cemevlerinin açıldığını söyleyen Doğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "İngiltere topraklarında yaşayan diğer kültürlerle tanış, hasbihal ve hemhal olabilmek için Londra’da kitlesel bir açık hava festivali düşündük. Festivale emek veren tüm Alevi kültür merkezlerimizin yanı sıra köy ve yöre derneklerimiz Bozcader, Dersim, Nurhak, Kırkısrak, Tavla, Kötüre, Bakış, Kaleboyun, Kutu ile Hackney Refugee Forum, Öğretmenler Evi, Renk Art, Balık Art, Katre, Özcan Dursun, Londra, Hasret, Murat Yıldırım, Hasan Dur ve International Dance Müzik Okul’larına teşekkür ederiz.”

"ALEVİLER GÖRÜCÜYE ÇIKTI"
SEMAH gösterisi sonunda söz alan İAKM- Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, Aleviliğin kendi haline terkedildiğini söyleyerek, "Aleviliği hem kendi içinde yeniden hareketlendirmek, hem de diğer toplumsal kesimlerle ve genel olarak yeniden buluşturmak için Aleviler görücüye çıktı" dedi.

Panel, konser, tiyatro, saz ve semah gösterilerinin yer aldığı festival, Alevilik anlayışının tanıtılmasını, sesinin duyurulmasını ve görünür hale gelmesini amaçlıyor. Selby Centre, İAKM Cemevi ve Hackney Downs Park mekanlarında düzenlenecek festivalde "Alevilik" ve “Dergah” başlıklı paneller de yer alacak. Festivalde, cem seremonisinin yanı sıra gençlerden oluşan bağlama orkestrası da bir dinleti verecek. Festival, Hackney Downs Park’ta yapılacak olan Mustafa Özarslan, Gülcihan Koç, Mehmet Turan Dede gibi sanatçıların konserleri ile sona erecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!