Alerji projesi ödül getirdi

Güncelleme Tarihi:

Alerji projesi ödül getirdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2009 17:28

İsviçre'de yaşayan Deniz Akdiş, 2008 Nobel Ödül Töreni organizasyonuyla birlikte yapılan Stockholm Gençlik Bilim Semineri'ne katılarak büyük bir başarıya imza attı. Seminerde ödüllü araştırmasının sunumunu da yapan Deniz, çalışmalarıyla büyük beğeni topladı.

Haberin Devamı

İsviçre'de yaşayan tıp öğrencisi Deniz Akdiş (19), tüm dünyadan seçkin genç bilim adamlarının davet edildiği geleneksel Stockholm Gençlik Bilim Semineri'ne (SIYSS) katılarak büyük bir başarıya imza attı. Nobel Ödül Töreni organizasyonuyla birlikte yapılan önemli etkinliğe katılan tek Türk öğrenci olan Akdiş, nisan ayında İsviçre'de kendisine ödül kazandıran projesini dünyaca ünlü bilim adamlarına sunma fırsatı da buldu. Seminere davet edilen 16 ülkeden toplam 23 genç bilim adamıyla birlikte 2008 Nobel Ödül Töreni'nde de yer alan Deniz, bu başarısıyla göğsümüzü kabarttı.
Unutulmaz anlar yaşadım

Zürih Üniversitesi Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencisi olan Deniz Akdiş, SIYSS'ye ve Nobel Ödül Töreni'ne katılma şansını, lise son sınıfta yaptığı bir projeye borçlu olduğunu söyledi. Alerji özellikli B hücrelerini gösteren metoduyla 2008 Nisan ayında İsviçre Gençlik Araştırma Vakfı'nın ödülünü en üst dereceyle kazanan Akdiş şöyle konuştu:
'Verilen ödül SIYSS'ye katılmamı sağladı. Dünyanın farklı ülkelerinden önemli projelere imza atmış yaşıtlarımla buluştuk. Karşılıklı bilgi alış verişinde bulunduk. Projelerimizin sunumunu yaptık. Seminerin en önemli kısmı olan 2008 Nobel Ödül Töreni'ni yerinde izleme fırsatı yakaladık. Benim için rüya gibiydi. Dünya'nın en önemli bilim adamlarıyla aynı ortamda bulunmak gerçekten inanılmazdı. Hepsi çok sıcakkanlı ve mütevazı insanlardı. Bizlere tecrübelerini anlatarak yol gösterdiler. Unutulmaz bir hafta yaşadım.'
İlk hedefim okulu bitirmek

Her ikisi de doktor ve bilim adamı olan Mübeccel-Cezmi Akdiş çiftinin çocuğu olan Deniz Akdiş, ailesinin bu başarısından dolayı çok mutlu olduğunu belirtti. Bir yıl öncesine kadar doktorluk mesleğini düşünmediğini söyleyen Akdiş, 'Annem ve babam kendileri doktor olmasına rağmen beni meslek seçimimde serbest bırakmışlardı. Seçimim ne olursa olsun desteklediler. Doktorluğu pek düşünmezken lisede bir enstitüde başladığım projeyle bu alana yöneldim diyebilirim. Ardından bu yıl sınavları başararak Zürich'de Tıp okumaya başladım. Şu an çok memnunum ve okulumu başarıyla bitirmek için çalışıyorum' diye konuştu.
Deniz'e ödül kazandıran proje

Deniz Akdiş, İsviçre Gençlik Araştırma Vakfı ödülünü kazandığı projede, vücutta bulunan alerji özellikli B hücrelerinin sayısal olarak bilinmesini sağlayan bir metot geliştirdi. Bu şekilde hastalığa daha iyi teşhis konulmasına imkan doğdu. Ayrıca B hücrelerinin temizlenmesiyle alerjiye bağlı bir çok hastalığın tedavi edilebilmesi ve hedeflenen başka moleküllerin daha kolay keşfedilmesi ihtimali artmış oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!