Akdeniz Birliği zirvesi başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz Birliği zirvesi başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2008 19:38

Avrupa Birliği dönem başkanı Fransa'nın ev sahipliğini yapacağı, "Akdeniz İçin Birlik" zirvesi, Pazar günü Paris'te toplanıyor. Zirvede Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan temsil edecek.

Haberin Devamı

AKDENİZ İçin Birlik Zirvesi'ne Suriye, İsrail ve Filistin liderlerinin katılacak olması dolayısıyla, Orta Doğu barış süreciyle ilgili gelişmelerin zirveye damgasını vurması bekleniyor.

Başbakan Erdoğan, zirve sırasında ikili temasları çerçevesinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende ile görüşecek.

AB üyesi ve Akdeniz’e kıyısı bulunan 43 ülkenin liderlerinin katılacağı zirvenin sonunda ortak bildiri yayımlanacak. "Akdeniz İçin Birlik" projesi, Sarkozy’nin uluslararası alanda en fazla önem verdiği projelerin başında geliyor.

Proje, Barcelona süreciyle aynı hedefleri içerdiği gerekçesiyle çoğu AB ülkesinin ve AB Komisyonunun tepkisine yol açmıştı. AB Komisyonu ile yürütülen çalışmalar sonucunda projenin, Fransa’nın başlangıçtaki beklenti ve hedeflerinin biraz uzağında kaldığı ifade ediliyor.

"Akdeniz İçin Birlik" projesi, AB ile Akdeniz bölgesi arasında başta kaçak göç, çevre, içme suyu, enerji, ulaştırma, sürdürülebilir kalkınma gibi alanlarda yakın işbirliği ve dayanışmayı öngörüyor.

BABACAN, FRANSA’DAN TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELERİNİN İADESİNİ İSTEDİ

"Akdeniz İçin Birlik" zirvesine katılmak üzere Paris’te bulunan Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile yaptığı görüşmede, Fransa’da gözaltında tutulan bölücü terör örgütü üyelerinin iadesini istedi. AA muhabirinin edindiği bilgeye göre, görüşmede ikili ilişkiler, AB ile müzakereler, Akdeniz İçin Birlik zirvesi ve terör örgütüyle mücadelede yapılacak işbirliği konuları da ayrıntılı ele alındı.

Babacan, Fransa’da gözaltında alındıktan sonra "adli gözetim" koşuluyla serbest bırakılan, ancak daha sonra ülkeyi terk eden terör örgütünün Avrupa’daki elebaşılarının durumunu gündeme getirdi.

Babacan, ikili ülkenin terör örgütüne karşı daha etkili ve yakın işbirliği yapması gerektiğini ifade etti. Kouchner’in, Babacan’ı dikkatle dinlediği ve bu konuda Fransa’nın vereceği desteği bir kez daha teyit ettiği öğrenildi.

Fransa, geçen hafta bölücü terör örgütünün Avrupa’daki elebaşılarından ve örgütün "gizli kasası" olarak bilinen Nedim Seven’i gözaltına almıştı. Fransa’da daha önce hakkında terör örgütüne finansman sağlamak suçundan dava açılan ve adli denetim altında tutulmak kaydıyla serbest bırakılan Seven, "adli denetim şartını ihlal ettiği" gerekçesiyle tutuklanmıştı. Aralarında Rıza Altun ve Nedim Seven gibi bölücü örgütün Avrupa’daki elebaşılarının da bulunduğu 8 PKK mensubunun, 23 Şubat 2007 tarihinde Paris’te çıkartıldıkları istinaf mahkemesi tarafından tutuksuz yargılanmaları kararlaştırılmıştı.

Paris’te 5 Şubat 2007 tarihinde düzenlenen operasyonlar çerçevesinde terör örgütünün başkentteki merkezi konumundaki bir "kültür merkezine" baskın düzenlenmiş, çeşitli evraklara ve bilgisayarlara el konulmuştu. Buraya düzenlenen baskının, terör örgütüne maddi destek sağlayan ve örgütün Avrupa’daki üst düzey sorumluları olduğu tahmin edilen kişilere karşı Paris’in çeşitli banliyölerinde yürütülen operasyonlar çerçevesinde yapıldığı bildirilmişti.

Tutuksuz yargılanmalarına karar verilenlerin hakkında, teröre mali kaynak sağlama dışında, organize suç ve kara para aklama suçlarından dava açılmıştı. Fransız basını, tutuksuz yargılanmalarına karar verilenlerin uyuşturucu kaçakçılığı yapmaları olasılığının ciddi olarak gündemde olduğunu yazmıştı.

Paris’teki operasyon, 2 PKK’lı teröristin döviz bürosunda kaynağını açıklayamadıkları 200 bin avroyu dolara çevirmek isterken gözaltına alınması üzerine başlatılan soruşturma çerçevesinde düzenlenmişti.

Fransa tarafından hakkında adli denetim kararı çıkartılan Rıza Altun’un, daha sonra Avusturya üzerinden Irak’ın kuzeyine gittiği belirlenmişti. Fransa’da terör örgütü PKK’nın faaliyetleri 1993 yılında yasaklanmıştı.

SARKOZY, MÜBAREK İLE BİR ARAYA GELDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, "Akdeniz İçin Birlik" zirve toplantısına katılmak üzere ülkesine gelen devlet başkanlarıyla diplomasi trafiği başladı.

Gün içinde Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Lübnan’ın yeni Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ile Elysee Sarayında bir araya gelmesi beklenen Sarkozy, ilk görüşmesini, Paris’teki bir otelde Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile yaptı. Görüşmenin içeriğine dair bilgi henüz verilmedi.

Sarkozy, Esad ve Süleyman’ın, görüşmenin ardından, Lübnan’daki Batı yanlılarıyla Suriye yanlıları arasındaki güç dağılımına dair sorunun çözümüne katkıda bulunan Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani ile birlikte ortak açıklamada bulunmaları bekleniyor.

Fransa ve diğer Batı ülkeleri tarafından, Lübnan’ı istikrasızlığa itmek ve Irak’taki direnişi körüklemekle suçlanan Suriye’nin Cumhurbaşkanı Esad’ın Paris ziyareti ayrı bir önem taşıyor.

Sarkozy, Lübnan’ı iç savaşın eşiğinden döndüren siyasi krizin sona ermesinin ardından, Suriye ile üst düzey temasa geçme kararı almış ve Esad’ı "Akdeniz İçin Birlik" zirvesine davet etmişti.

Toplantı, Esad’ın, Süleyman ile görüşme şansını ve Paris’e yarın gelecek olan İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile aynı toplantıda bir araya gelme ihtimalini ortaya çıkardı.

Le Figaro gazetesine verdiği demeçte, "Bu benim için tarihi bir ziyaret. Fransa’ya ve dolayısıyla Avrupa’ya bir açılım" diye konuşan Esad, Olmert ile ikili görüşme konusunda ise olumlu mesaj vermedi.

Yarın yapılacak toplantıda, 40’tan fazla ülkenin hükümet ve devlet başkanları bir araya gelecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!