Ajan takasını yerinde izledi

Güncelleme Tarihi:

Ajan takasını yerinde izledi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2014 09:19

Berlin’le tarihi Potsdam kentini birbirine bağlayan Glienicker adlı tarihi casus takası köprüsü, yeni bir tarihi olaya daha sahne oldu.

Haberin Devamı

Ünlü yönetmen Steven Spielberg, Oscar ödüllü Tom Hanks ile bu köprüde bir film çekiyor. Filmin konusu ise 10 Şubat 1962’de yaşanan tarihi ajan takası. Filmde, Adana İncirlik üssünden havalanan ve Sovyet toprakları üzerinde düşürülen U-2 casus uçağının pilotu Gary Powers ile ABD’nin o zamana kadar yakaladığı en ünlü Sovyet ajanı KGB albayı Rudolf Abel’in bu köprüdeki değiş tokuşunu anlatıyor.

Film 16 Ekim 2015’te ABD’de vizyona girecek. Spielberg, filmin çekimi için köprüyü kiraladı. Köprü, pazartesine kadar çekimler için kapatıldı. Başbakan Merkel, böyle bir tarihi olayı kaçırmak istemedi. Babelsberg Stüdyosu’nun davetini kabul eden Başbakan Merkel, Potsdam’a giderek ünlü yönetmen Spielberg ile filmde Amerikalı pilotun avukatı rolünü oynayan Tom Hanks’i ziyaret etti. Bir süre çekimleri yerinde izleyen Merkel, yönetmen Steven Spielberg ve oyuncu Tom Hanks’le sohbet etti ve ardından hatıra fotoğrafı çekildi.

Ajan takasını yerinde izledi

Haberin Devamı

UNESCO mirası listesinde

BUGÜN UNESCO tarih mirası olan bu çelik köprü duvarın yıkılmasından 25 yıl önce ABD ile Sovyetler arasında casus değiş tokuşu yapılan ünlü köprüydü. Batı’dan Amerikan askerleri, Doğu tarafından ise Sovyet askerleri ellerindeki casuslarla köprünün ortasına kadar gelip burada karşılıklı olarak casusları takas ediyorlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!