Aile birleşimi AB yasalarına uygun

Güncelleme Tarihi:

Aile birleşimi AB yasalarına uygun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2008 12:01

Hollanda Adalet Bakanlığı Müsteşarı Nebahat Albayrak, aile birleşimine ilişkin kriterlerde her hangi bir yumuşamaya gidilmeyeceğini kaydetti

Haberin Devamı

Hollanda Adalet Bakanlığı Müsteşarı Nebahat Albayrak, aile birleşimi koşulları ile ilgili olarak muhalefet partilerinden GL (Yeşil Sol Partisi) tarafından sunulan soru önergesine verdiği yanıtta, kriterlerde her hangi bir yumuşamaya gidilmeyeceğini kaydetti.
Geçtiğimiz Ekim ayında Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ve Hollanda’nın yabancılara yönelik uyguladığı ağır aile birleşimi kriterlerinden dolayı eleştirildiği raporu gündeme taşıyan GL (Yeşil Sol Partisi) Meclis Grubu, komisyonun yürütülen politikalarla AB yönergelerine tam olarak uyulmadığına dikkat çektiğini hatırlattı. Adalet Bakanlığı Müsteşarı Nebahat Albayrak, konuya ilişkin verdiği yanıtta, 'İzlediğimiz politikanın AB yasalarına uygun olduğu görüşündeyim' dedi.
Ekim ayında açıkladığı raporda, AB dışından yapılan evliliklerde Hollanda’nın 1484 Euro’luk gelir koşuluyla topluluk içinde en yüksek gelir şartını arayan ülke olduğuna işaret eden Avrupa Komisyonu, aile birleşimi prosedürünün 1368 Euro’luk giderlerini de yüksek bulduğuna dikkat çekmişti. Komisyon, AB ülkelerinin çoğunluğunda bu prosedür için yapılan harcamaların 50 ile 150 Euro arasında olduğunu duyurmuştu.
Avrupa Komisyonu, Hollanda’nın aile birleşimi koşullarının AB yönergelerine aykırı olduğunu belirterek, Hollanda’nın yanı sıra Belçika, Bulgaristan, Lüksemburg ve Slovenya’nın da vize ile ilgili bazı AB yönergelerini ulusal yasalarına uyarlamadığına dikkat çekmişti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) tarafından bu yılın Mayıs ayında hazırlanan bir raporda da aile birleşimi koşulları arasında yer alan, Türk ve Faslılar başta olmak üzere bazı ülkelerin vatandaşlarına uygulanan yurtdışında uyum sınavı 'ayrımcılık' olarak tanımlanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!