AİHM'den itiraza onay

Güncelleme Tarihi:

AİHMden itiraza onay
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2010 11:23

İsviçre’de 29 Kasım 2009’da halk oylamasıyla gelen minare yasağına karşı ilk zafer Strasbourg’ta kazanıldı.

Haberin Devamı

İSVİÇRE'de 29 Kasım 2009’da yapılan halk oylamasıyla gelen minare yasağına karşı mücadele eden Müslüman gruplar ilk zaferini elde etti. Strasbourg’da bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İsviçre’deki Müslüman toplumunun yapmış olduğu “Minare yasağının AB insan hakları sözleşmesine aykırı" şeklindeki itirazını haklı buldu. İsviçre’deki altı değişik Müslüman toplumu halk oylamasının ardından AIHM’ne itiraz mektubu yollamıştı. Mahkeme konuyla ilgili görüşlerini bildirmek üzere İsviçre Hükümeti'ne 15 Eylül’e kadar süre tanıdı.

Başlangıç çok önemli
İsviçre Müslüman Ligi, Cenevre Müslüman Vakfı, Cenevre Müslüman Derneği, Neuenburg Müslüman Kültür Derneği, Cenevre Camii Hafid Quardiri ve Cenevreli Avukat Yves Michel Baecher yasağa karşı itirazda bulunmuşlardı. Kuruluşlar "İsviçre’de yapılan minarelerin yasaklanmasına ilişkin referandum kararı, İnsan Hakları Sözleşmesinin dini özgürlükleri düzenleyen hükmüne aykırı" görüşünü bildirmişti. Cenevreli Müslüman organizasyonlarının avukatı olan Ridha Ajmi, bu başlangıcın bile çok önemli olduğunu vurgulayarak “Müslümanlar bu davayı kazanacak. Duyulan korkuların Müslümanlıkla ilgisi yok” dedi.

Yasak iptal edilebilir
Minare yasağına karşı çıkan ve bu konuda yoğun çalışmalarda bulunan Zürih merkezli Unia Sendikası'nın Türk yetkilisi Mehmet Akyol gelişmeleri "Yasağa karşı ilk zafer" olarak değerlendirdi. Akyol şunları söyledi: "Mahkeme itirazı inceleyip onayladı. Büyük ihtimalle yasal uygulamanın aykırı olduğuna karar verecek ve yasağın iptalini gündeme getirecek. Şimdi İsviçre yasağın gerekçelerini anlatmak zorundadır. Bence İsviçre'nin yanlış bir yol izlediği mahkemenin itirazı kabul etmesiyle kesinleşti."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!