Ahlhaus hükümet programını sundu

Güncelleme Tarihi:

Ahlhaus hükümet programını sundu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2010 18:04

Hamburg Eyaleti Başbakanı Christoph Ahlhaus (CDU), bugün eyalet parlamentosunda hükümet programını sundu. Ahlhaus, programı sunumunda uyum konusunu da gündeme getirerek, "Kim demokratik değerlerimize karşı gelirse, itirazda bulunursa Almanya’da kabul göremez" dedi.

Haberin Devamı

Federal düzeyde yüzde 10 ila 15 oranında uyuma karşı gelen göçmenlerin bulunduğunu ifade eden Ahlhaus, "Uyum konusunda ihmallerimiz oldu. Bunu kabul etmeliyiz. Ancak uyum kurslarına katılmak isteyen ve uyuma karşı gelen bazı göçmenler var. Bunlar üzerinde yoğunlaşmalı ve onları kazanmalıyız. Uyum konusundaki noksanlıkları ancak eğitimle çözebiliriz. Uyum için en önemli anahtar eğitimdir. Ancak toplumun çeşitli alanlarında başarılı olmuş göçmenlerimiz de var. Bunları da görmezden gelemeyiz" dedi. Ahlhaus, ayrıca Hamburg’un çok kültürlü ve liberal bir kent olduğuna dikkati çekerek, küçük yaşta Almanca öğrenilmesi gerektiğini savundu.





TÜRK KÖKENLİ MİLLETVEKİLLERİNDEN ELEŞTİRİ

Sol Parti Hamburg Eyalet Meclis üyesi Mehmet Yıldız yaptığı açıklamada, Ahlhaus’un uyum konusundaki sözlerini eleştirdi. Yıldız, "Almanya’da yüzde 10 ila 15 arasında uyuma karşı gelenlerin olduğunu söyledi. Bu matametiksel olarak 1,5 milyon göçmen demek. Bu sorunu genelleştiremezsiniz. Sayın eyalet başbakanı resmen toplumu ayrımcılığa ve bölücülüğe sürüklüyor" dedi.

Ahlhaus’un uyum için erken yaşta çocukların anaokuluna gönderilmesi gerektiğini savunduğunu ancak diğer taraftan anaokullarının ücretli olduğunu belirten Yıldız, "Uyum kurslarına katılmak istemeyen çok az göçmen var. Federal düzeyde kurslara katılmak isteyen göçmenlerin her geçen gün sayısı artıyor. Hatta kurslar için yer bulamayanlar var. Ahlhaus, 50 yıllık göç tarihini bir anda sildi. Ahlhaus, iki yüzlü bir politika izlemekte. Sorun göçmenlerde değil. Uyum sağlayamayan göçmenler anlayışı ırkçı bir politikadan ve anlayıştan başka bir şey değil" dedi.

Hamburg Eyalet Meclisi’nin bağımsız Meclis üyesi Bülent Çiftlik de, Hamburg eyalet Başbakanı Ahlhaus’un özellikle uyum konusundaki açıklamalarını yüzeysel bulduğunu belirterek, "Ahlhaus sanki İçişleri Bakanı gibi konuştu. Daha önce de İçişleri Bakanı iken, buna benzer konuşmalar yapmıştı. Göçmen kökenli öğretmen alınacak mı ? Göçmen kökenlilerin kamu dairelerine istihdamı, okullarda ana dil dersi, göçmenler arasındaki işsizlikle mücadele vs. gibi konulara hiç değinmedi. Aile çalışmaları hiç ele alınılmadı. Kısacası çözüm önerileri bile getirmedi" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!