AfD’li iki siyasetçiye ‘Ruslardan rüşvet aldı’ iddiası

Güncelleme Tarihi:

AfD’li iki siyasetçiye ‘Ruslardan rüşvet aldı’ iddiası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2024 10:43

Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağcı parti AfD’nin liste başı adayı Maximilian Krah ile ikinci sırada yer alan Petr Bystron’nın Rusya’dan rüşvet aldığı iddia edildi. İki isim de iddiaları reddetti.

Haberin Devamı

Özellikle Bystron’un, Çek istihbarat teşkilatı BIS tarafından ortaya çıkarılan rüşvet olayında adının öne çıktığı belirtildi. Bild gazetesi, Çek Cumhuriyeti doğumlu olan AfD’li Bystron’un uzun yıllar Çek ve Polonya istihbaratı tarafından izlendiğini yazdı. Bystron’un baldızının Prag’da NATO ve Dışişleri Bakanlığı’nda çalıştığı için dinlendiği iddia ediliyor. Çek medyası, BIS Başkanı Michal Koudelka’nın gizli bir toplantıda Çek hükümetine verdiği brifingde, AfD’li Bystron’un Kremlin’den rüşvet aldığının belgelendiğini açıkladığını yazdı. Bystron’un yaşadığı Münih’te ise başsavcılık, Rusya yanlısı dezenformasyon iddiaları ve Alman AfD milletvekili Petr Bystron ile ilgili olarak bir ön soruşturma başlattı.

‘HERHANGİ BİR RUS’TAN PARA ALMADIM’
AfD milletvekili Petr Bystron ise Rusya yanlısı ‘Voice of Europe’ (VoE) adlı internet platformundan ya da Ruslardan ödeme aldığı iddialarını reddetti. Bystron, parti yönetimine gönderdiği açıklamada “Hiçbir zaman VoE’nin bir çalışanından ya da herhangi bir Rus’tan herhangi bir ödeme ya da kripto para almadım” dedi. AfD Eş Başkanları Alice Weidel ve Tino Chrupalla, Bystron’dan yazılı bir açıklama talep etmişti. Ancak Bystron’un üç sayfalık mektubu iki lideri memnun etmedi. Bystron’un mektupta, hiçbir şeyi açıklığa kavuşturmadığı, sadece kendisine ve partisine komplo kurulduğu iddialarını gündeme getirdiği kaydediliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!