‘AfD seçmenlerinin hepsi Nazi değil’

Güncelleme Tarihi:

‘AfD seçmenlerinin hepsi Nazi değil’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2023 11:55

Sol Partili Thüringen Eyalet Başbakanı Bodo Ramelow, Alman medyasını Doğu Almanların Nazi yanlısı olduğu yönünde yanlış bir olgu yaratmakla suçladı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarında sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) CDU/CSU’nun ardından ‘en güçlü parti’ konumuna yükselmesi ve eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerden Thüringen’in Sonneberg kentindeki kaymakamlık seçimlerinde AfD’nin adayının en fazla oyu alması, ülkede Nazi tartışmalarını da körükledi. SPD’li Federal Meclis milletvekili Josip Juratovic’in AfD’yi destekleyen seçmenleri Adolf Hitler dönemindeki Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’ne (NSDAP) destek veren seçmenlerle kıyaslaması, bardağı taşıran son damla oldu. Heilbronn kentindeki seçim bölgesinde yaptığı konuşmasında Juratovic’in “Bugün AfD’yi seçenler, o zaman da NSDAP’yi seçmişlerdi” demesine tepkiler yağdı. Hırvatistan kökenli Josip Juratovic’in bu yöndeki açıklamasına en yoğun tepki CDU’dan geldi. CDU’lu iç politika uzmanı Alexander Throm, böyle bir söylemin ve kıyaslamanın kabul edilmesinin mümkün olmadığını belirtirken, SPD’ye de gereken tepkiyi gösterme çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

MEDYAYA SUÇLAMA
AfD adayı Robert Sesselmann’ın toplam oyların yüzde 52’sini alarak Sonneberg kaymakamı seçilmesi üzerine özellikle Doğu Almanya’daki seçmenlerin önemli bir bölümünün Nazi yanlısı olduğu yönünde bir algı yaratılmasından politikacılar da huzursuz oldu. Sol Partili Thüringen Eyalet Başbakanı Bodo Ramelow, “Şu anda zaman zaman gerçeklerin çarpıtıldığı bir durum yaşıyoruz. Kısaltılmış analizler ve skandal habercilik yöntemiyle AfD’nin adayına oy veren yüzde 52’nin hepsinin Nazi olduğu yönünde bir algı yaratılıyor. Bunun objektif habercilikle ilgisi yoktur” diyerek Alman medyasını bu yönde yanlış bir olgu yaratmakla suçladı. Bazı kameramanların yollara düşerek “Ben Adolf Hitler’i istiyorum” diyenleri görüntülediklerini belirten Ramelow, “Böyle budalalar her yerde bulunur. Bölgedeki insanların büyük bir bölümü böyle düşünüyormuş gibi bir hava yaratmak toplumsal bütünlük için tehlike vericidir” dedi. Ramelow, “Göçmen kökenliler derhal Sonneberg bölgesini terk etsin’ diyen Sol Partililer de var. Ben de onlara ‘Siz delirdiniz mi?’ diyorum” açıklamasında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!