AfD ikinci sıraya oturdu

Güncelleme Tarihi:

AfD ikinci sıraya oturdu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2023 10:26

Yabancı ve İslam karşıtı parti Almanya için Alternatif (AfD), Avrupa Birliği’nin (AB) lağvedilmesi politikasına rağmen güçlenmeyi sürdürüyor. AfD, son yapılan kamuoyu yoklamalarına göre CDU/CSU’nun ardından ‘en güçlü ikinci parti’ konumuna yükseldi.

Haberin Devamı

Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU’nun yüzde 26, AfD’nin yüzde 22, SPD’nin yüzde 18, Yeşiller’in yüzde 15, FDP’nin yüzde 7 ve Sol Parti’nin yüzde 5 oy alacağı saptandı. INSA tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre ise Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde AfD’ye desteğin daha da artacağı belirlendi. 6-9 Haziran 2024 tarihleri arasında yapılacak olan AP seçimleri bu hafta sonu yapılsa Almanya’da CDU/CSU’nun yüzde 26, AfD’nin yüzde 23, SPD’nin yüzde 19, Yeşiller’in yüzde 15, FDP’nin yüzde 7 ve Sol Parti’nin yüzde 5 oy alacağı da belirlendi.

MERZ’E GÜVEN AZALDI
Almanya’da ana muhalefetin büyük kanadı CDU Genel Başkanı Friedrich Merz’e ise güvenin azaldığı kaydedildi. “AP, federal ve eyaletler düzeyinde sağ popülist AfD ile kesinlikle işbirliği yapmayacağız ama yerel düzeyde durum farklı” diyerek, yerel düzeyde işbirliği yapabileceği sinyali veren Merz, her ne kadar içten ve dıştan gelen yoğun eleştiriler nedeniyle geri adım atıp “CDU, AfD’yle yerel düzeyde de kesinlikle işbirliği yapmayacak” dese de gözden düşmekten kurtulamadı. Son yapılan kamuoyu yoklamalarına göre Almanların sadece yüzde 20’sinin CDU/CSU’nun Friedrich Merz’i başbakan adayı göstermesinden yana olduğu belirlendi. CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder’e desteğin yüzde 38, CDU’lu Kuzey Ren Vestfalya (KRV-NRW) Eyalet Başbakanı Henrik Wüst’ün başbakan adayı gösterilmesini isteyenlerin oranının yüzde 29 olduğu da saptandı.

Haberin Devamı

AfD’YLE İŞBİRLİĞİ YOK
2020 yılında AfD’nin desteğiyle Thüringen Eyalet Başbakanı seçilen ancak ‘tabuları yıktığı’ suçlamasıyla çeşitli kesimlerden ve diğer partilerden eleştiriler yağması üzerinde 3 gün sonra istifa etmek zorunda kalan FDP’li Thomas Kemmerich, “AfD ile kesinlikle işbirliği yok” dedi. Thüringen FDP Teşkilatı Genel Başkanı olan Kemmerich, hedeflerinin CDU, SPD ve FDP’nin oluşturacağı bir ‘Almanya Koalisyonu’ olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!