ABD’deki borçlanma krizi Alman borsasını etkiler

Güncelleme Tarihi:

ABD’deki borçlanma krizi Alman borsasını etkiler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2023 10:56

Federal istatistik Dairesi, geçen hafta ekonomik verileri açıkladı. Buna göre; Almanya’da gayri safi milli hasılada ilk çeyrekte yüzde 0.3 düşüş, buna bağlı olarak da ekonomik durgunluk yaşandı. Bir önceki çeyrekte de benzer düşüşün yaşanması nedeniyle teknik olarak Alman ekonomisinin resesyona girdiği belirtildi.

Haberin Devamı

KORONAVİRÜS salgının hemen ardından patlak veren Rusya-Ukrayna savaşının etkileri tüm dünyayı etkilemeye devam ederken, şimdi de ABD’deki devlet borçlanmasıyla ilgili tartışmaların borsa üzerindeki etkisi konuşulmaya başlandı. Almanya’nın ekonomi araştırmaları alanındaki önemli kuruluşları, ABD’de borçlanma üst sınırının artırılmaması durumunda borsa da büyük çalkantı bekliyor. ABD’de şu anda 31 trilyon dolar olan ulusal borç üst sınırına ocak ayında ulaşıldığı belirtildi. ABD Hazine Bakanlığı 5 Haziran’a kadar borç tavanının yükseltilmesini talep etti. Aksi halde ABD’nin borcunu ödeyemeyecek hale geleceği ve bunun Almanya ve diğer birçok ülkeyi etkileyeceği kaydediliyor.

‘EMEKLİLERİN ÖDEMELERİNİ YAPAMAZ’
Commerzbank Baş Ekonomisti Jörg Kraemer, borçlanma üst sınırı konusunda uzlaşma sağlanamaması halinde ABD’nin artık borçlarını ödeyemez hale geleceğini belirtirken, “ABD hükümetinin parası biterse, emeklilerin sağlık sigortası için ay başında yapılması gereken ödemeleri artık yapamaz. Devlet memurları ve sosyal yardım alanlar da devletten para alamaz” dedi. Bild gazetesine konuşan Köln merkezli ekonomi araştırma enstitüsü IW uzmanı Jürgen Matthes, ABD’deki krizin, Alman Borsası DAX üzerinde çok büyük etki yapacağı uyarısında bulundu. Borsalarda dünya çapındaki sarsıntının Almanya’da da büyük etki yaratacağını ve radikal düşüşlerin yaşanabileceğini bilirten Jürgen Matthes, temerrüt durumunda doların çökeceğini ifade etti ve bunun da ABD’ye yapılan ihracatı daha pahalı hale getirirken aynı zamanda oradaki büyümeyi de çökerteceğini vurguladı. Matthes, bunun Almanya’nın ihracatı üzerinde de olumsuz etkisi olacağını vurguladı.

Haberin Devamı

DÜNYA ÇAPINDA DURGUNLUĞU TETİKLER
ABD’deki borç anlaşmazlığı geçen hafta da DAX’ı yavaşlatmıştı. Alman gösterge endeksi günü yüzde 0.44 düşüşle tamamladı. Aynı şekilde orta ölçekli şirketlerin yer aldığı MDAX da geçen hafta salı günü yüzde 0.71 düşüşle 27 bin 388,16 puana gerilemişti. Münih’teki Ifo Enstitüsü’nden Clemens Fuest de Bild’e yaptığı açıklamada, “ABD’nin temerrüde düşmesi küresel finans sistemini sarsar ve özellikle de uzun sürerse dünya çapında bir durgunluğu tetikleyebilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!