ABD ve Filipinler, ortak tatbikat yapacak

Güncelleme Tarihi:

ABD ve Filipinler,  ortak tatbikat yapacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2012 20:05

ABD ve Filipinler deniz kuvvetleri, Güney Çin Denizi’ndeki bir petrol platformunda ortak tatbikat yapacak. Filipinler Batı Komutanlığı Komutanı Korgeneral Juanço Sabban, petrol platformu gibi hassas tesislerin savunmasını güçlendirmek amacını taşıyan tatbikatın Mart ya da Nisan ayında yapılacağını belirtti.

Haberin Devamı

Tatbikatın yapılacağı petrol platformunun Filipinler’in batısındaki Palavan eyaleti açıklarında yer aldığını söyleyen Komutan, bu tatbikatın Çin’i alarma geçirmemesi gerektiğini, çünkü kendi karasuları içinde yapılacağını kaydetti. Çin, Güney Çin Denizi’nde tatbikatın yapılacağı bölgenin yakınındaki sularda hak iddia ediyor.

Tatbikata, Filipinli denklerini eğiten Amerikan deniz piyadelerinin katılacağını ifade eden Korgeneral Sabban, "Bu özel eğitim petrol ve gaz platformlarımızı koruyabilmemiz için gerekli" dedi. Bin kadar Filipinli askeri personelin yanı sıra 500’den fazla Amerikan askeri ve deniz piyadesi, savaş gemileriyle savaş uçağının katılacağı tatbikatın, iki ülke arasında yıllık yapılan ortak askeri tatbikatlar kapsamında olacağı kaydedildi.

Çin, Filipinler hükümetinin Temmuz ayında Güney Çin Denizi’nde petrol ve gaz araması yapacağı açıklamasını protesto etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!