AB’yi sarsan ‘at eti skandalı’ büyüyor

Güncelleme Tarihi:

AB’yi sarsan ‘at eti skandalı’ büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2013 12:46

İNGİLTERE’de başlayıp Fransa, Romanya, Polonya ve Güney Kıbrıs’a kadar uzanan ‘at eti’ skandalıyla ilgili başlatılan soruşturma çerçevesinde İngiltere’de üç kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Gözaltına alınanlardan 42 ve 64 yaşındaki iki kişinin Galler’de çalıştıkları et işleme fabrikasında, 63 yaşındaki zanlının ise West Yorkshire’de yakalandıkları açıklandı.

Tüm evraklara el konulurken, iki işletmenin de geçici olarak kapatıldığı bildirildi.

TESTE YEŞİL IŞIK
Almanya’daki Real ve Edeka süpermarketlerinde donmuş olarak satışa sunulan sözde sığır etli lazanya yemeğinin içinde at eti kalıntılarına rastlanması üzerine Federal Tüketiciyi Koruma Bakanı CDU’lu İlse Aigner da tüm AB genelinde patlak veren skandalın ortak bir çalışmayla ortaya çıkarılmasını istedi.

Bakan, etler üzerinde yapılacak genetik testlerle, atlara verilen ilaç kalıntılarının da tespit edilmesini talep etti. Atlara verilen kronik iltihap ve doping ilacı olarak bilinen ‘Phenylbutazon’un insan sağlığını tehdit ettiğine de dikkat çekildi. Konuyla ilgili görüşmeleri sürdüren AB Komisyonu’nun da, et ve et ürünlerinin Avrupa genelinde genetik teste tabi tutulmasına yeşil ışık yakması bekleniyor.

HELAL DİYE SATMIŞ
Avrupa’nın birçok ülkesini sarsan at eti skandalına adı karışan Jan F. (61) adlı Hollandalı et ihracatçının, geçen yıl at etlerini ‘helal et’ adı altında satmak suçundan hapis cezasına çarptırıldığı ortaya çıktı.

Güney Amerika’dan aldığı at etini, 2007-2008 yıllarında Fransa’ya ‘helal sığır eti’ olarak satan, belgeler ve faturalar üzerinde tahrifat yapan Jan F.’nin Breda Mahkemesi’nde 1 yıl hapis cezasına çarptırıldığı öğrenildi.

Jan F.’nin sahibi olduğu bildirilen Draap Trading firmasının da Kıbrıs Rum Kesimi’nde kayıtlı olduğu belirtiliyor.

At kasabına tepki yağıyor
TÜM Avrupa’yı sarsan at eti skandalının faturası Münih’li at kasabasına çıkarıldı. Almanya’nın nadir at kasaplarından olan, Münih’in Viktualienmarkt isimli en popüler halk pazarında kasap dükkanı işleten Emilia Ramirez, telefonların susmadığı belirterek “Neden atları kesiyorsunuz. Atlara yazık değil mi? At eti yenilir mi” diyerek kendisine tepki gösterildiğini söyledi. Ramirez, ana sorunun at etinden kaynaklanmadığını sorunun gıda maddelerinde bulunan etin yanlış deklare edilmesinden çıktığını söyledi.

Hollanda'da operasyon
HOLLANDA Sağlık Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Ürün Denetleme Kurumu müfettişleri, ülkenin çeşitli kentlerindeki kesim evlerinden ve marketlerden ürün örnekleri topluyor.

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Sharon Dijksma, 100 dolayındaki işletmeye yönelik başlatılan araştırmada, üzerlerinde ‘yüzde 100 dana eti’ etiketi bulunan ürün örneklerinin at eti karıştırılıp karıştırılmadığının belirlenebilmesi için laboratuvar incelemesine alındığını duyurdu. Ürünleri için tedarikçisinden yüzde 100 garanti alan C1000 süpermarketinde satılan lazanyada da at eti çıktığı bildirildi.

Daha önce de Albert Heijn ve Plus marketlerinde de at etine rastlanması nedeniyle bazı marka lazayanlar toplanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!