AB’nin üvey evladından bölgesel güce Türkiye

Güncelleme Tarihi:

AB’nin üvey evladından bölgesel güce Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2012 13:19

Bonn’da Protestan Akademisi tarafından düzenlenen toplantıdaTürkiye’de kaydedilen son siyasi ve sosyal gelişmelermercek altına alındı. Hürriyet Berlin Temsilcisi Ahmet Külahçı,son gelişmelerle ilgili katılımcılara bilgilendirdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Bonn kentinde bulunan Rheinland Protestan Akademisi’nde “Avrupa’nın üvey evladından bölgesel güce; Türkiye. Yükselişin bedeli ne?’ başlıklı bir seminer düzenlendi. Seminerde konuşan Hürriyet Berlin Temsilcisi Ahmet Külahçı, Türkiye’de yaşanan son gelişmeler hakkında bir değerlendirme yaptı. ‘Askeri darbelerden AK Parti döneminde demokrasiye geçiş mi?’ başlığı altında bir tebliğ sunan Külahçı, Türk ordusunun 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980’de darbe ve 28 Şubat 1997’de ‘post modern’ bir darbe yaptığı halde hiçbir zaman iktidarda kalma gibi bir tutum izlemediğini söyledi.

Demokrasi süreci

Türkiye’de son 10 yılda büyük bir değişimin yaşandığını ifade eden Külahçı, toplumsal, sosyal ve ekonomik alanda kaydedilen gelişmelerin dikkatleri bölgeye çektiğini ifade etti. Türkiye’de 2002 yılında idam cezasının kaldırılması, parti kapatılmasının zorlaştırılması, düşünce özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması sürecinin demokram si bağlamında önemli gelişmeler olduğunu belirten Külahçı, son dönemlerde medyaya dönük tehditleri de ‘olumsuz gelişmeler’ olarak değerlendirdi. Külahçı konuşmasında, Almanya ve Fransa’nın yaklaşımı nedeniyle Türkiye’de AB’ye bakışın olumsuz geliştiğine de dikkat çekti. Birkaç yıl öncesine kadar Türklerin yüzde 75’e yakınının, AB üyeliğine destek verdiğini, ancak bu şimdi yüzde 30’lara düştüğünü hatırlatan Külahçı, “Ancak AK Parti’nin bu gelişmelere rağmen müzakerelerin devamından yana olması sevindirici” dedi.

Türkiye 150 yıldır Avrupalı

Toplantıya Türkiye’den katılan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Osmanlı’dan günümüz Türkiye’sine uzanan tarihi süreci özetledi. Osmanlı’ların 1854’de Kırım Savaşı’nı kazanmasıyla birlikte Türklerin, Avrupalı olarak kabul gördüğünü belirten Prof. Dr. Gümrükçü “Bu tarihi zaferin ardından İtalyan, İngiliz ve Fransız basını, Türklerin artık Avrupalı bir toplum olduğunu yazmışlardır. Nitekim modern Türkiye Cumhuriyeti de yönünü hep batıya dönmüştür.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!