AB iki ülkeye daha vizeyi kaldırıyor

Güncelleme Tarihi:

AB iki ülkeye daha vizeyi kaldırıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2010 11:21

Avrupa Birliği (AB) İçişleri Bakanlarının, bugün yapacağı toplantıda Arnavutluk ve Bosna Hersek vatandaşlarına vizeyi kaldırması bekleniyor.

Haberin Devamı

Kararın Noel’e kısa bir süre kala da uygulamaya konulacağı belirtiliyor. Karar İngiltere ve İrlanda dışındaki tüm AB ülkeleri ile üye olmamakla birlikte Schengen tarafı olan İsviçre, İzlandiya ve Norveç tarafından uygulanacak. Arnavutluk ve Bosna vatandaşları Schengen ülkelerinde üç aya kadar vizesiz kalabilecek. Öte yandan, Fransa ve Hollanda gibi bazı Schengen üyelerinin vizenin kaldırılmasından yana olmadıkları ancak, kararın çoğunlukla alınacağı için her iki ülke “hayır" oy kullansa veya çekimser kalsa da sonucu etkilemeyeceği ifade ediliyor. AB, geçen yıl benzer bir karar, Balkan ülkelerinden Sırbistan, Makedonya ve Karadağ için de vermiş ancak Arnavutluk ve Bosna’yı kapsam dışı bırakmıştı.

1999’dan beri resmi aday, 2005’ten ise üyelik müzakerelerini sürdüren Türkiye’nin sık sık tekrarladığı vize muafiyeti talepleri kabul edilmiyor. AB, bu konudaki olumsuz tutumunda yasa dışı göç faktörü ön plana çıkarıyor. Brüksel, Türk vatandaşları için vize zorunluluğunun kaldırılmasına, Türkiye’nin AB ile, toprakları üzerinden AB’ye geçen yasa dışı göçmenlerini geri almasını öngören Geri Kabul Anlaşmasını yapmasını şart koşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!