AB’de Schengen tartışması kızışıyor

Güncelleme Tarihi:

AB’de Schengen tartışması kızışıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2015 00:10

Paris’te hiciv dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan saldırının ardından küresel bir boyut kazanan “Je suis Charlie” protestosu Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda da kendine yer bulurken kontrolsüz seyahat olanağı sağlayan Schengen sistemine yönelik tartışmalar iyiden iyiye kızışıyor.

Haberin Devamı

Basına konuşan Fransa’daki aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin lideri aynı zamanda da AP üyesi Marine Le Pen, “Fransa’nın sınırlarının kontrolünü ele almasının zamanı geldi. Silah tüccarlarına ve teröristlere yardımcı olan Schengen’i askıya almalıyız” dedi. Serbest dolaşımı “çılgın” bir fikir olarak değerlendiren ve Schengen’in ardında yatanın “ideolojik körlük” olduğunu savunan Le Pen, “Ülkemize giren ve çıkana karar vermekte özgür olmalıyız” diye konuştu.

Değişikliğe gerek yok

Le Pen’in bu açıklamaları yaptığı sırada AP Genel Kurulu’nda ülkesinin AB Dönem Başkanlığı’nın sona ermesi nedeniyle konuşma yapan İtalya Başbakanı Matteo Renzi ise “Bizim düşmanlarımız bizi öldürmek değil, yaşam biçimimizi değiştirmek istiyor. Evet, düşman var, inkâr edilemez. Ama bu din değil; ideoloji, fanatizm” ifadelerini kullanıp Schengen’de değişikliğe ihtiyaç olmadığını belirterek, “Duvarları yükseltmek Avrupalılık olamaz” dedi. Tartışmaya katılan AP’deki ikinci büyük grup olan Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) Grubu’nun lideri Gianni Pittella ise Le Pen’i seçmenlerin korkularından yararlanarak yalan söylemekle suçladı. Schengen’i askıya alma önerisinin “delice” olduğunu söyleyen Pittella, Avrupa’yı ulusal sınırlara taşıma fikrinin popülizm olduğunu belirtti.

Bundan sonra neler değişebilir

Haberin Devamı

Schengen konusunda kısa vadede atılabilecek en somut ve hızlı adımı dış sınırlardaki kontrollerin mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde AB vatandaşlarına da gerektiği gibi uygulanacak şekilde artırılması ve etkinleştirilmesi oluşturuyor. Schengen konusu başta olmak üzere terörle mücadele konusunda AB çapında kararların 12 Şubat’ta Brüksel’de yapılacak zirveden çıkması bekleniyor.

Ulusal çapta ise şimdiden farklı öneriler söz konusu. Fransa’da cezaevindeki radikal İslamcı tutukluların izole edilmesi, İngiltere’de internet üzerindeki radikal faaliyetlere kısıtlama getirilmesi, İtalya’da terörizm için süper savcı uygulaması ve radikallerin 24 saat izlenmesi, İspanya’da Schengen içindeki sınır kontrollerinin artırılması, Almanya’da ise istihbarat birimleri arasında işbirliğinin artırılması tartışılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!