90 kişi rüşvetle oturum almış

Güncelleme Tarihi:

90 kişi rüşvetle oturum almış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2009 16:14

Almanya'da Wuppertal kentindeki yabancılar dairesi müdürü Michael W. ile anlaşarak rüşvet karşılığı çok sayıda Türk'e oturma izni alan manav Mehmet T. sorgulanıyor. 90 kişiye rüşvetle oturma izni alındığı ortaya çıkınca polis, sahte oturum alanların peşine düştü.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Wuppertal kentinde çok sayıda ilticacıya rüşvet karşılığı oturma izni veren yabancılar Dairesi Müdürü Michael W. ile suç ortağı manav Mehmet T.'nin sorgusu sürerken, polis sayıları 90 civarında olduğu tahmin edilen sahte oturma izinli Türkler'in peşine düştü.

Parayı paylaştılar
Almanya'ya 1970'li yılların başında gelen 54 yaşındaki Elazığlı Mehmet T.'nin Wuppertal'de işlettiği manavın aslında sahte oturma izni başvurularının yapıldığı gizli bir merkez olduğu ortaya çıktı. Oturma izni almak isteyenler "Onkel Mehmet" (Mehmet Amca) adlı manavı işleten Mehmet T.'ye 6 bin ile 13 bin Euro arasında bir ödeme yaparak, bu amaçlarına ulaşabiliyorlardı. Mehmet T. aldığı rüşvetin bir kısmını, yine manavda buluştukları müdüre veriyordu. Müdür, Mehmet T.'den bilgilerini aldığı kişilerin pasaportlarına oturma izni damgası vuruyordu.

İyi Almanca biliyordu
Mehmet T.'yi tanıyanlar, yardım sever bir kişi olduğunu, iyi Almanca bildiği için bazı oturma izni sorunu bulunanlara da yardımı dokunduğunu belirterek, bu işi para karşılığında, rüşvetle, geniş çaplı olarak yaptığını duyunca çok şaşırdıklarını söylediler.
Michael W. ile Mehmet T. hakkında soruşturma açıldığını belirten Wuppertal Savcısı Wolf Tilmann Baumert, "2008'den beri bu kişileri izliyoruz. Çete kurarak, insan kaçakçılığı yapmak suçlaması söz konusu. 90'dan fazla suç olayı gerçekleştirildi" diye konuştu.

Sistem nasıl işliyor
Mehmet T.'yi tanıyan ve bir tanıdığının kendisine rüşvet vererek oturma izni aldığını anlatan bir okur rüşvetle oturum sisteminin nasıl çalıştığını şöyle açıkladı:
"Arkadaşım Almanya'ya iltica etmişti. Ancak talebi reddedildi ve sınırdışı edileceği bildirildi. Onkel Mehmet'i duymuş. Bana geldi. Birlikte gittik. Çok hoş sohbet biriydi. Bizi iyi karşıladı. Önce ikametini Wuppertal'e aldırmasını istedi. Burada belediyede bir tanıdığı olduğunu ve ilticacı statüsünün Duldung'a çevrileceğini söyledi. Böylece zaman kazanılacaktı. Bu sırada da anlaştığı Alman vatandaşlığına geçmiş bir Türk kadınıyla nikah kıyılacağını, daha sonra aile birleşiminden, yine belediyedeki tanıdığı aracılığıyla oturma izni alacağını söyledi. Pazarlık yaptılar ve sekiz bin Euro'ya anlaştılar. Arkadaşım paranın bir kısmını hemen orada ödedi. Daha sonra evlendi ve oturma izni aldı. Şimdi kendisine ulaşamıyorum. Belki gözaltına alınmıştır belki de olanları duyup kaçtı, bilmiyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!