9 Madımak firarisi Almanya'da yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

9 Madımak firarisi Almanyada yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2011 18:59

Federal Hükümet açıkladı: Sivas mahkumu 9 kişi Almanya'da yaşıyor. Sekiz kişi siyasi sığınma talebinde bulundu. Sekizinin talebi kabul edildi. Birisi de Alman vatandaşlığı ile evlenerek oturum aldı.

Haberin Devamı

SİVAS'ta 2 Temmuz 1993'te 33'ü Alevi, ikisi otel çalışanı ve ikisi de göstericinin yaşamını yitirdiği Madımak Oteli firari hükümlünün dokuzunun Almanya'da yaşadığı açıklandı. Federal Hükümet, Yeşiller Federal Meclis milletvekili Memet Kılıç'ın Federal Meclis'e sunduğu soru önergesinde verdiği cevapta, Sivas'ta 37 kişinin ölümünden sorumlu ve Almanya'da yaşayan 9'undan sekizinin siyasi iltica talebinde bulunduğunu belirtti.

8 kişi siyasi sığınma istedi
Türkiye'den firar ettikten sonra Almanya'ya gelen sanıklardan sekizinin iltica için başvurduğu ve hepsinin de talebinin kabul edildiği ortaya çıktı. Yeşiller'li milletvekili Kılıç'ın soru önergesine cevap veren hükümet, firarilerden birisinin de evlendiği alman vatandaşı eşi sayesinde oturum aldığını açıkladı.

Talep ret edildi
Soru önergesine verilen cevaptan Türkiye'nin firari 10 mahkumun iade etmesi için Almanya'dan talepte bulunduğu ve Alman hükumetinin de Türkiye'nin iade talebini çeşitli nedenlerle ret ettiği anlaşılıyor. Almanya beş firari hükümlünün Türkiye'ye iadesini inandırıcı belgeler olmadığı, iki firari hükümlünün mahkumiyet kararını veren mahkemede askerlerin de yer alması, bir firari mahkumun Almanya'da siyasi talebinin kabul edilmesi, birisinin idam cezası alması ve birisinin de Almanya'da adresi tespit edilemediği için iade edilmediği ortaya çıktı. Tüm iade ret kararları ise 2006 ile 2007 yıllarında alındı.

12 firari mahkum
Türkiye, Sivas mahkumu 12 kişi hakkında uluslararası arama emri çıkardığı da Alman hükumeti tarafından Yeşiller'in önergesinde verdiği cevapta yer aldı. Sivas Davası firari mahkumlarından Mehmet Yılmaz, Sedat Yıldırım, Adem Ağbektaş, Hayrettin Gül, Adem Bayrak, Etem Ceylan, Serhan Özgentürk, Metin Ceylan, Harun Kavak, Vahit Kaynar, Muhammed Nuh Kılıç ve Yakup Kepenek'in Almanya'da yaşadığı çeşitli vesilelerle ortaya çıkmıştı.

Dışişlerine göre vatansız
Alman Dışişleri Bakanlığına göre Sivas Davası'nda ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılan 36 yaşındaki Vahit Kaynar'ın vatansız olduğunu açıkladı. Yeşiller Milletvekili Memet Kılıç'ın sorusuna verdiği cevapta, Vahit Kaynar'ın Türkiye'nin hakkında çıkardığı uluslararası arama emri gereğince 5 Eylül 2011'de Almanya'dan Polonya'ya giriş yaparken Polonya polislerince yakalandığını, 21 Ekim 2011'de de yaklaşık 23 bin Euro karşılığında serbest bırakıldığını yazdı. Bakanlık, Kaynar'ın 2007 yılında mahkemenin aldığı karar gereğince de Türkiye'ye iade edilmediğini de yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!