8 yıl sonra Alman devletine karşı dava

Güncelleme Tarihi:

8 yıl sonra Alman devletine karşı dava
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2023 10:40

Depresyon hastası yardımcı pilot Andreas Lübitz, 24 Mart 2015’te Barcelona-Düsseldorf seferini yapan Germanwings’e ait Airbus tipi uçağı Fransız Alpleri üzerindeyken dağa çarptırarak 149 yolcunun feci şekilde can vermesine neden olmuştu. Olaydan 8 yıl sonra, yakınlarını kaybeden 32 aile Alman devletine karşı 1.2 milyon Euro’luk tazminat davası açıyor.

Haberin Devamı

TAZMİNAT davası açan aileleri ise eski Federal İçişleri Bakanı Gerhart Baum’un da ortakları arasında yer aldığı ‘Baum, Reiter&Collegen’ adlı hukuk bürosu temsil ediyor. Avukatlık bürosunun geçen yılın sonundan bu yana kaza kurbanlarının hayatta kalan 32 yakınını temsil ettiği belirtildi. Hukuk bürosu, Braunschweig Bölge Mahkemesi’nde Federal Almanya Cumhuriyeti aleyhine dava açtıklarını doğruladı. Ancak avukatlık bürosu, Bild’e yaptığı açıklamada mahkemenin davayı henüz tebliğ etmediğini belirtti.

8 yıl sonra Alman devletine karşı dava

Hukuk bürosu ortaklarından Prof. Dr. Julius Reiter, devlete karşı açılan davanın gerekçesini değerlendirirken, “Bize göre, yardımcı pilotun düzenli tıbbi muayenelerinin yetersiz ve dolayısıyla eksik yapılması nedeniyle aero-medikal uzmanları görevlerini ihlal etmişlerdir” dedi. Reiter, rapora göre, o dönemdeki aero-medikal muayenelerin organizasyonunda AB yasalarını ihlal eden önemli eksiklikler olduğu belirtirken, “Muayeneler düzgün bir şekilde gerçekleştirilmiş olsaydı, akıl hastası yardımcı pilotun kokpitte oturuyor olmayacağı açıktı ve kaza önlenmiş olacaktı” şeklinde konuştu.
8 yıl sonra Alman devletine karşı dava
UZLAŞMA SAĞLANAMADI
Frankfurt Eyalet Yüksek Mahkemesi, kurban yakınlarının Lufthansa’ya karşı açtığı tazminat davasını 2022 yılında geri çevirmişti. Mahkeme gerekçesinde, pilotların sağlık kontrollerinin sorumluluğunun havayolu şirketlerinde olmadığını, yetkinin daha çok ‘kamu görevinde’ olduğunu belirtmişti. Daha önce de Hamm ve Essen’deki mahkemeler de benzer şekilde kurban yakınlarının Lufthansa’ya karşı açtığı davaları geri çevirmişti. Bild gazetesi, kurban yakınlarını temsil eden avukatlık bürosunun, dava açılmasını önlemek amacıyla yılın başında Federal Ulaştırma Bakanlığı ile görüşme yaptığını iddia etti. Ancak bir uzlaşmaya varılamadığı için avukatlık bürosu devlete karşı dava açma yolunu tercih etti.

BAKMADAN GEÇME!